Svjetsko nogometno prvenstvo će podstaći rusku ekonomiju, ali i inflaciju

Svjetsko nogometno prvenstvo će podstaći rusku ekonomiju, ali i inflaciju

Ovogodišnje svjetsko nogometno prvenstvo će blago podržati ekonomske aktivnosti u Rusiji, ali će ujedno na kratki rok podstaći i inflaciju, procijenila je ruska centralna banka.

Predsjednik Vladimir Putin želi iskoristiti svjetsko nogometno prvenstvo kako bi Rusiju prikazao kao globalnu supersilu i kako bi pojačanim priljevom turista i većom potrošnjom oživio pojedine dijelove zemlje u kojima ekonomske aktivnosti stagniraju.

U izjavama dostavljenima Reutersu elektronskom poštom ruska centralna banka navodi da je potrošnja na pripreme za nogometni turnir već pomogla ekonomiji koja je prošle godine ponovo zabilježilo rast aktivnosti nakon dvogodišnjeg perioda pada.

“Što se tiče drugog i trećeg tromjesečja 2018. godine, kratkoročni pozitivni utjecaj na rusku ekonomiju bit će povećanje broja radnih mjesta i jačanje potražnje za potrošačkim proizvodima i uslugama”, procjenjuju u centralnoj banci.

Analitičari u Gajdarovom institutu su objavili u januaru da bi svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se od 14. juna do 15. jula održati u 11 ruskih gradova, moglo povećati rast ruskog BDP-a u drugom i trećem tromjesečju za do 0,2 posto na godišnjem nivou.

Iz centralne banke upozoravaju pritom da bi turnir mogao rezultirati i rastom potrošačkih cijena.

“Moguće je malo, kratkoročno povećanje cijena pojedine robe i usluga (hrane, zabave, hotelskog smještaja), što će nekolicini kompanija donijeti dobit”, poručili su regulatori.

Ruske vlasti su već objavile imena hotela za koje su utvrdile da su podigli cijene uoči nogomentnog prvenstva. U nekima su cijene noćenja uvećane i za 51 put.

U centralnoj banci, ipak, procjenjuju da će inflacija ove godine biti ispod ciljanih četiri posto, dodajući da bi u drugom tromjesečju mogla pasti i na rekordno niskih oko dva posto.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci