Svjetska banka: Srbiji treba 50 godina do standarda EU

Svjetska banka: Srbiji treba 50 godina do standarda EU

Brzina je jedna od ključnih stvari na kojoj će insistirati Svjetska banka u 2018, i to brzina reformi, prije svega u poreskoj politici, privatizacija javnih preduzeća, u privlačenju stranih investicija, što brži rast privrede od najmanje pet posto BDP, izjavio je u intervjuu “Blicu”, šef Kancelarije Svjetske banke za Srbiju Stiven Ndegva.

Tek će na taj način Srbija uspjeti da za 15 godina stigne Europu, a njeni građani osjete bolji život, rekao je Ndegva. Na konstataciju da isuviše depresivno zvuči ovakva prognoza, Ndegva ističe da je još lošija procjena o 50 godina čekanja na europski standard sa rastom od tri posto godišnje, koliko bi trebalo da u tom slučaju Srbija stigne EU.

“Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast 5-6%. Ali to zahtijeva resetovanje ekonomije, rekao je on. On je ocijenio da je budžet veliki uspjeh. Sređivanje javnih finansija je dovelo do otvaranja radnih mjesta i privlačenja stranih investicija. Dosta toga je učinjeno u reformama, ali one nisu završene. Promjene će osjetiti naredne generacije”, kaže Ndegva.

To podrazumijeva da “danas imate malo manje novca u džepu nego što ćete imati sutra”, istakao je on. Ndegva smatra da u budžetu Srbije ima prostora za rast plaća i penzija u 2018. i to neće narušiti ravnotežu. Plan Vlade je dobar, a pohvalan je i rast investicija, dodaje Ndegva.

Ove godine je bio planiran od 3,1 posto BDP, a za sljedeću 3,3 posto. Ali jedan od razloga za manji deficit u 2017. jeste to što nisu sprovedene državne investicije. Novac za njih se ne planira u budžetu da bi se štedjelo, nego da se potroši. Na taj način se generišu nova radna mesta i ubrzava rast. U budžetu ima prostora za povećanje plaća i penzija, ono neće narušiti ravnotežu, rekao je šef misije Svjetske banke i i dodao da bio trebalo prodati mnogo državnih firmi. Ima ih oko 600, a to je previše za bilo koju zemlju.

“U nekim sektorima su najveće kompanije u vlasništvu države i to uništava te sektore. Ili su na subvencijama ili su zaštićene na drugi način. Dakle, potrebno je inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim, korporatizovati, omogućiti da ostvari profit”, kaže Ndegva.

Dodao je da ako su i potrebne subvencije, one treba da budu pod strogom kontrolom. Na pitanje na koje projekte će Svjetska banka ulagati u 2018, on je rekao da je u fazi izrade projekat vrijedan oko 50 miliona dolara, a odnosi se na olakšavanje poslovanja i pokretanja biznisa i u vezi je sa poreskom reformom. Poreski sistem Srbije treba znatno unaprijediti kako bi plaćanje poreza bilo olakšano.

“Također, imamo projekat za zdravstvo vrijedan oko 30 miliona dolara. Podrazumijeva nabavku nove opreme za liječenje raka, dijagnostifikovanje i tretmane oboljelih, ali i opremanje bolnica, usavršavanje osoblja, veću disciplinu… Također, za razvoj e-uprave izdvojit ćemo oko 50 miliona dolara kredita”, rekao je Ndegva.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci