Švicarski franak snažno ojačao

Švicarski franak snažno ojačao

Švicarski franak je snažno ojačao u srijedu na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem geopolitičkih napetosti na korejskom poluotoku koje su potaknule trgovce na kupovinu imovine percipirane kao sigurno ulaganje.

Franak je pokazatelj odnosa tržišta prema riziku i obično jača u periodima pojačanih geopolitičkih napetosti budući da ga trgovci percipiraju kao sigurno ulaganje.

Jučer ujutru švicarska valuta je skočila za 0,6 posto prema dolaru, najsnažnije u dvije sedmice, te se zelenom novčanicom trgovalo po 96,88 centima.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,3 posto, na 109,94 jena.

“Zbog pojačanih geopolitičkih rizika protekle noći tržišta su prešla iz faze sklonosti riziku prema averziji i moramo malo pričekati kako bismo vidjeli koliko će dugo to trajati prije no što krenemo u kupovine”, tumači Viraj Patel iz londonskog ureda ING-a.

U fokusu tržišta je stanje na Korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja je objavila da “pomno razmatra” planove o raketnom udaru na američki pacifički teritorij Guam samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio Pjongjangu da će Washington na prijetnje reagirati “vatrom i bijesom”.

“Kurs dolara prema jenu je već kliznuo ispod 110 jena i u ovom ćemo fazi vjerovatno svjedočiti njegovom klizanju na najnižu tačku krivulje dok tržište nastoji procijeniti situaciju”, tumači Kyosuke Suziki iz tokijskog ureda francuske banke Societe Generale.

Paralelno jačanju imovine koja je na glasu kao sigurno ulaganje slabe valute s visokim prinosima. Tako je zbog nesklonosti trgovaca riziku australski dolar potonuo za 0,6 posto prema jenu, kliznuvši na 86,77 jena. Nakratko je potonuo i na najniži nivo u mjesec dana, od 86,23 jena.

Agencije/V.P.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci