Švicarski franak slabi čak i do 10 posto

Švicarski franak slabi čak i do 10 posto

U posljednjih godinu dana, polahko i stabilno, švicarski franak slabi kako u odnosu na euro tako i u odnosu na hrvatsku kunu.

Trenutni kurs EUR/CHF iznosi 1.1606, što je približno 8 posto iznad nivoa na kojoj je bio prošle godine u isto vrijeme.

Najvažniji razlog slabljenja je značajna precijenjenost švicarske valute. Zbog statusa sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, na početku finansijske krize, CHF je počeo naglo jačati. U idućim godinama, zbog bankrota Grčke, ali i rata u Ukrajini, franak je, po mnogim parametrima, postao najprecjenjenija valuta na svijetu. To je počelo stvarati ekonomske probleme poput pada izvoza i straha od deflacije, što nije dobro za zaposlenost i privredni rast, procjenjuje se u analizi Admiral Marketsa.

Zbog toga je Centralna banka Švicarske (SNB) godinama namjerno održavala kurs na željenom nivou, ali je taj poduhvat postao preskup. Zbog toga je bez najave prekinut, što je uzrokovalo dodatno naglo jačanje CHF početkom 2015. godine. No, predstavnici SNB su i dalje u svim javim nastupima govorili da je švicarski franak ekstremno precijenjen te da oni rade na tome da ga oslabe.

Čini se da je aktivnost SNB-a u posljednjih godinu dana napokon počela davati rezultate. Dodatni faktor koji je doveo do slabljenja CHF je popravljanje privredne situacije u Europi, zbog čega je pao interes za držanjem kapitala u “sigurnom utočištu” kao što je švicarska valuta.

Hoće li CHF nastaviti slabiti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će franak nastaviti slabiti. Naime, kurs EUR/CHF se i dalje nalazi ispod nivoa koju bi švicarska centralna banka htjela. Verbalnim i tržišnim intervencijama će SNB vjerovatno kad-tad uspjeti kurs dovesti na prihvatljiv nivo na kojoj će franak biti slabiji nego sad.

Ekonomska situacija u Europi, ali i na globalnom nivou, trebala bi se i dalje popravljati, a u takvoj situaciji franak ima tendenciju slabiti. U roku godinu ili dvije CHF u odnosu na EUR, stoga i HRK, može biti još 5-10 posto slabiji.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci