Švicarska upozorila na ekonomske rizike od protekcionizma SAD-a

Švicarska upozorila na ekonomske rizike od protekcionizma SAD-a

Švicarska vlada je upozorila u utorak da bi američki protekcionizam mogao potkopati rast švicarske izvozno usmjerene ekonomije i izazvati jačanje franka.

Švicarsko ministarstvo ekonomije (SECO) je blago povećalo makroekonomske procjene, pa sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti za 2,4 posto, a u idućoj godini za 2,0 posto.

Poput švicarske narodne banke prošle sedmice, ministarstvo je poručilo kako bi nedavno dobrodošlo slabljenje švicarskog franka prema euru moglo biti preokrenuto ako bi ponovo izbile napetosti na finansijskim tržištima, što bi zadalo probleme švicarskim izvoznicima.

SECO procjenjuje da su kratkoročni pozitivni i negativni rizici za globalnu ekonomiju uravnoteženi.

“Globalni rast bi mogao trajati duže nego što se očekivalo, a švicarski franak bi mogao dodatno oslabiti ako se nastavi period dobrih međunarodnih ekonomskih uslova, što bi, dodatno ojačalo švicarsku ekonomiju”, poručilo je to ministarstvo.

Međutim, upozorilo je i da “protekcionističke mjere nedavno objavljene u SAD-u predstavljaju negativne rizike za globalnu ekonomiju”.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je uveo početkom godine prvo carine na uvoz solarnih panela i mašina za veš, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protumjera pojedinih zemalja.

“Iako nedavno uvedene carine na uvoz metala u SAD vjerovatno neće mnogo utjecati na švicarsku ekonomiju, bilo kakva eskalacija u trgovinski rat između glavnih ekonomskih zona imala bi značajan potisni učinak u srednjoročnom periodu”, poručio je SECO.

Rizik od turbulencija na finansijskim tržištima i dalje postoji, možda potaknut neviđenom brzinom normalizacije monetarne politike u SAD-u.

Američka centralna banka lani je u tri navrata povećala ključne kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, a i ove godine se očekuje povećanje cijene novca u SAD-u u tri navrata.

“To bi moglo stvoriti daljnji pritisak na švicarski franak”, poručilo je ministarstvo.

Kao potencijalne zamke, SECO je naveo i političku nesigurnost u Italiji, nedostatak jasnoće oko pregovora o Brexitu i neodgovorena pitanja o neutralnim švicarskim vezama s Europskom unijom, najvećim izvoznim tržištem zemlje.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci