Švicarci odbacili radikalni finansijski plan

Švicarci odbacili radikalni finansijski plan

Radikalni plan promjene švicarskog finansijskog krajolika odlukom da se komercijalnim bankama zabrani stvaranje novca kad ga posuđuju, o čemu se odlučuje na referendumu u nedjelju, najvjerovatnije neće proći, pokazuju rane projekcije, a prenosi Reuters.

Gotovo 74 posto glasača je odbacilo takozvanu “suverenu novčarsku inicijativu”, pokazuju rane prognoze televizije SRF. Konačan rezultat se očekuje u 16 sati.

Čini se da je zabrinutost oko mogućih rizika za švicarsku ekonomiju uvjerila glasače da odbace taj prijedlog, piše Reuters.

Zaštita od finansijskih kriza

Zagovornici plana su htjeli potpuno reformirati monetarni sistem zemlje kako bi svoju ekonomiju zaštitili od budućih finansijskih kriza, piše dpa.

Prema tom novom konceptu, koji su razvili ekonomisti iz Švicarske i Njemačke, banke više ne bi smjele prekomjerno pozajmljivati novac jer bi centralna banka (Švicarska narodna banka) postala jedina institucija koja ga može stvarati.

Banke bi jedino mogle davati kredite ukoliko od centralne banke, drugih kreditora ili depozita klijenata nabave odgovarajuću svotu.

O autoru

Srodni članci