Švedska – zemlja sa najboljom reputacijom na svijetu

Švedska – zemlja sa najboljom reputacijom na svijetu

Iako su finansijska stabilnost i geografska veličina uvijek utjecale na reputaciju jedne zemlje u svijetu, ove godine su zapravo karakteristike kao što su prelijepi pejzaži, prijateljski nastrojeni građani i nivo etičkih politika bile glavne za ocjenjivanje reputacije država u svijetu.

Institut za reputaciju od 2008. godine objavljuje godišnju listu zemalja sa najboljom reputacijom. Kako ističu, ovogodišnje rangiranje je otkrilo prosječan pad u ugledu država.

Da bi pozicionirali zemlje po reputaciji, intervjuisano je više od 58.000 ljudi u Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Rusiji, Velikoj Britaniji i SAD. Na listi se našlo 55 država.

Kako Forbes piše, one zemlje koje ljudima omogućavaju da “ispune težnju za srećom” su na vrhu liste.

Primjer za taj trend je kako kažu Švedska, koja se “popela” za dva mjesta na prvo mjesto ove godine.

Skandinavskoj državi nije prvi put da ima najbolju reputaciju u svijetu jer se na istom mjestu nalazila i 2016. godine. Njena odlična reputacija se može pripisati decenijama inicijativa održivosti, ako se pogleda i to da je to prva država na svijetu koja je formirala agenciju za zaštitu životne sredine. Od tada im je “zeleni život” prioritet, a izgleda da se isplaćuje: danas se više od 99 posto otpada reciklira i 52 posto energije se dobija iz obnovljivih izvora. Na svjetskom nivou, Švedska ima manje od 0,2% emisija gasova sa efektima staklene bašte.

Na drugom mjestu je Finska, zatim slijede Švicarska i Norveška.

Zemlje sa najnižom reputacijom na listi su Nigerija, Iran i Irak.

O autoru

Srodni članci