Strah od veće američke proizvodnje spustio cijene nafte ispod 63 dolara

Strah od veće američke proizvodnje spustio cijene nafte ispod 63 dolara

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 63 dolara nakon što je u prvi plan izbila bojazan da će veća američka proizvodnja ugroziti nastojanja proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče višak u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,92 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 57,86 dolara.

Tržišta je jučer poduprla vijest da je ključni naftovod Keystone u Sjevernoj Americi zatvoren zbog izlijevanja nafte. Njime dnevno na potezu između Kanade i SAD-a protječe 590 hiljada barela nafte a očekuje se da će ostati zatvoren nekoliko sedmica.

Ta je vijest danas pala u drugi plan nakon što je povećanje proizvodnje u SAD-u iznova potpirilo bojazni od prekomjerne opskrbe na globalnom nivou.

Od sredine prošle godine američka proizvodnja porasla je 15 posto, na rekordnih 9,66 miliona barela dnevno, zahvaljujući čemu su Sjedinjene Države od najvećeg svjetskog uvoznika postale najveći svjetski izvoznik nafte.

“SAD će nedvojbeno u sljedećih pet godina biti najveći proizvođač nafte u svijetu. Danas proizvode… uz upola manje troškove nego prije samo dvije godine”, rekao je Matt Stanley iz dubajskog Freight Investor Servicesa.

Povećanje američke proizvodnje ugrožava napore OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanje opskrbu ograničenjem proizvodnje.

“OPEC-ove rasprave i… dogovori mogu biti neutralizirani postupcima američkih dobavljača koji će vjerojatno u odgovarajućem obimu povećati proizvodnju”, objašnjava Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Po njegovoj bi ocjeni povećanje američke proizvodnje za dodatnih 800.000 do milion barela dnevno u 2018. godini značilo da “pokušaji OPEC-a da smanji razliku između ponude i potražnje možda neće biti uspješni”.

OPEC se sastaje 30. novembra kako bi razmotrio daljnju politiku grupe, a Saudijska Arabija lobira za produljenje razdoblja smanjene opskrbe i nakon marta.

Odvojeno je naftni kartel izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 61,10 dolara, što znači da je porasla za 61 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci