Standard & Poor's najavio mogućnost snižavanja rejtinga Katalonije

Standard & Poor's najavio mogućnost snižavanja rejtinga Katalonije

Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor's (S&P) objavila je da razmatra mogućnost smanjenja rejtinga Katalonije u iduća tri mjeseca zbog eskalacije napetosti u odnosima s Madridom nakon referenduma.

“S&P je rejtinge autonomne pokrajine Katalonije stavio na razmatranje, uz negativne izglede. Politički sukob katalonske vlade sa centralnom španskom vladom eskalirao je nakon referenduma 1. oktobra o nezavisnosti pokrajine”, dodaje se u saopštenju S&P-a, objavljenom u srijedu.

Postoji rizik da bi eskalacija mogla naštetiti koordinaciji i komunikaciji između dvije vlade, koje su ključne kako bi Katalonija bila u stanju servisirati dugove u potpunosti i na vrijeme, drže u S&P-u.

Stoga su odlučili staviti na razmatranje važeće katalonske rejtinge “B%2B/B” radi eventualnog sniženja, a očekuju da će postupak privesti kraju unutar iduća tri mjeseca.

U najvećoj političkoj krizi u više desetljeća Katalonija je u nedjelju održala referendum o neovisnosti unatoč zabrani vlade u Madridu. Slike policijskog nasilja prema nenaoružanim Kataloncima koji su izašli na referendum izazvale su veliku zabrinutost širom svijeta, podsjeća AFP.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci