Stabilizacija kursa dolara

Stabilizacija kursa dolara

Na valutnim tržištima kurs dolara se stabilizirao u četvrtak prema korpi najvažnijih svjetskih valuta, podržan oporavkom cijena dionica na američkim berzama i ublaženim strahovima od američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao za 0,2 posto, na 90,32 boda, najviši nivo u dvije sedmice, jer su ulagači manje zazirali od rizičnijih investicija nakon što su dionice na Wall Streetu u srijedu tokom kasnijeg trgovanja nadoknadile dio ranijih gubitaka.

Euro je u sličnom postotku oslabio prema dolaru, na 1,2232 dolara. Američka valuta je ojačala i za 0,3 posto prema japanskoj, na 107,07 jena.

Ulagači prate razvoj situacije na američko-kineskom trgovinskom planu, posebno nakon što je Peking u srijedu predložio carine na uvoz niza američkih proizvoda, uključujući soju, avione, automobile, govedinu i hemijske proizvode.

Jenu je cijena porasla jer ulagačima postaje privlačniji za ulaganja u vremenima većih tržišnih previranja, a povod je bio pad cijena dionica na američkim tržištima u prvom odgovoru tržišta na kinesku odluku o nametanju carina na uvoz robe iz SAD-a.

No, kasnije tokom dana američkim dionicama podršku je pružila izjava ekonomskog savjetnika predsjednika Donalda Trumpa da američka vlada vodi pregovore s Kinom, a ne trgovinski rat.

“Trgovinski rat ulagačima bi mogao biti najveći rizik nakon što je Kina uzvratila protumjerama na uvoz američke robe, no trebao bi se jače zahuktati da bi se pretočio na valutna tržišta”, kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Trgovci valutama su podijeljeni oko toga bi li spor dvaju najvećih ekonomija imao većeg utjecaja na američku valutu, a i ako se to dogodi, hoće li je podržati, ili pak naštetiti.

Dolar je u prethodnih pet dana trgovanja tri dana bio na gubitku prema jenu, a od početka godine u minusu je tako više od pet posto. Nadalje, prema švicarskom franku, također važnoj valuti, utočištu u vrijeme geopolitičkih i napetosti na ekonomskom planu, od početka godine je oslabio oko 1,4 posto.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci