Stabilizacija dolara prema korpi valuta; ulagači skloniji riziku

Stabilizacija dolara prema korpi valuta; ulagači skloniji riziku

Kurs dolara u utorak se donekle stabilizirao prema korpi valuta na međunarodnim tržištima, jer su ulagači bili skloniji rizičnijim investicijama, fokusirajući se na ekonomske pokazatelje, a zanemarujući, kako se čini, američko-kineske trgovinske napetosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvoj atmosferi ojačao na 94,230 bodova, nakon što je u ponedjeljak pao na 93,711 bodova, najniže nivoe od sredine juna.

Dolar je pritom ojačao za 0,2 posto prema jenu, na 111,08 jena. U sličnom postotku kurs eura je pao prema dolaru, na 1,1730 dolara.

U fokusu je bila i britanska funta, čiji se kurs našao pod pritiskom prema dolaru i euru nakon vijesti o ostavkama dva britanska ministra u vladi premijerke Therese May u znak protesta zbog njezinih planova o zadržavanju bliskih trgovinskih veza s Europskom unijom.

U međuvremenu se njezin kurs ipak stabilizirao na 1,3272 dolara, nakon što je u ponedjeljak pao na 1,3189 dolara. U blagom plusu funta je bila i prema euru, na 88,60 penija za euro, odskočivši s najnižih nivoa u četiri mjeseca od 89,025 penija za euro, na koliko je u jednom trenutku pala u ponedjeljak.

“Tržišta brine da bi jučerašnje ostavke ministara mogle biti znak veće nestabilnosti unutar britanske vlade. No, mi ne vidimo veće naznake da je tomu tako, a pretpostavljamo da će May preživjeti i započeti ponovo pregovore s Briselom pa bi funta trebala nadoknaditi gubitke”, smatra valutna analitičarka Commerzbanka Esther Maria Reichelt.

Sudionici tržišta i dalje očekuju da će britanska centralna banka Bank of England (BoE) na idućoj redovnoj sjednici početkom augusta podići ključne kamatne stope, no analitičari upozoravaju da bi izbijanje prave političke krize moglo pritisnuti takva očekivanja.

Općenito su ulagači u valute bili skloniji rizičnijim investicijama jer su se fokusirali na dobre ekonomske pokazatelje i izgleda potisnuli u drugi plan trgovinske napetosti između SAD-a i Kine. Dobrom raspoloženju su pripomogle jučerašnje vijesti o oporavku njemačkog izvoza u maju.

“Čini se da su tržišta prihvatila potencijalni negativan ishod američko-kineskog trgovinskog rata, premda nisam siguran da su stvarno uračunala najgori scenarij”, mišljenja je valutni analitičar Masafumi Yamamoto iz Mizuho Securitiesa.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci