Šta krije Sjeverna Koreja?

Šta krije Sjeverna Koreja?

Sjeverna Koreja zabrinjava svoje komšije čestim raketnim testovima i pokušava stvoriti nuklearne projektile velikog dometa, a u slučaju da Pjongjang odustane od razvoja projektila i nuklearnog oružja vjerovatno da bi mogla računati na pomoć međunarodne zajednice.

Mnogi smatraju da Sjeverna Koreja nije prosperitetna zemlja i da bi ako bi odustala od razvoja projektila i nuklearnog oružja postala siromašna zemlja koja jedva preživljava. Naime, možda i nije prosperitetna zemlja, ali ono čime je zaista bogata jesu minerali i sirovine. Čak i kada bi došlo do dogovora sa međunarodnom zajednicom to ne bi bilo ništa u poređenju sa vrijednosti njenih uglavnom netaknutih podzemnih resursa.

Zemlja posjeduje preko 200 vrsta minerala i raspolaže sa velikim rezervama minerala, uključujući željezo, zlato, cink, bakar, molibden, grafit. Tu je i velika količina rijetkih zemljanih metala nužnih za proizvodnju pametnih telefona i druge visoko tehnološke opreme i proizvoda. Procjene vrijednosti mineralnih resursa u zemlji znatno variraju tokom godina, prije svega zbog tajnosti podataka i nedostatku pristupa tim dokumentima.

Međutim, procjene jedne rudarske kompanije iz Južne Koreje govore o resursima vrijednim 6.000 milijardi dolara, dok drugi istraživački institut Južne Koreje navodi vrijednost od 10.000 milijardi dolara. Sjeverna Koreja daje prioritet razvoju rudarskog sektora još od 1970. Proizvodnja je rasla do 1990. godina, iako je na vrhuncu bila 1985. godine. 2012. godine je bilo oko 700 rudnika u zemlji. Mnogi su radili loše i bili u lošem stanju. Zemlja nema dovoljno nove opreme, iskustva, pa čak ni osnovne infrastrukture da bi iskoristila Bogom dano bogatstvo koje se krije ispod zemlje.

Postojeći rudnici rade na ispod 30% kapaciteta

U aprilu ove godine Lloyd Vasey, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je: “Sjevernokorejska rudarska proizvodnja se značajno smanjila od početka ’90-ih i vjerovatno postojeći rudnici rade na ispod 30% kapaciteta, a sve zbog nedostatka opreme. Sjeverna Koreja nije u poziciji za kupovinu nove opreme s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, energetski deficit, starost i općenito loše stanje u elektroenergetskom sistemu.”

Privatne kompanije i privatna proizvodnja u Sjevernoj Koreji su zabranjeni. Vlada na čelu s Kim Jong-unom je protjerala strane rudarske kompanije iz zemlje ili naglo promijenila uslove ugovora. Unatoč svemu, ljudi u Sjevernoj Koreji su toliko talentovani i da im podzemni resursi čine oko 14% ekonomije.

Kina je glavni potrošač rudarskog sektora. U septembru prošle godine državni južnokorejski Institut za razvoj Koreje je rekao da je trgovina mineralima između Sjeverne Koreje i Kine i dalje “zlatna krava” za Pjongjang, unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda, te da je iznosila 54% ukupne trgovinske razmjene Sjeverne Koreje s Kinom. U prvom polugodištu 2016. i tokom 2015. Kina je iz Sjeverne Koreje uvezla željezne rude u vrijednosti 73 miliona dolara, a samo u prvom tromjesečju ove godine Peking je od Pjongjanga kupio cinka za 680.000 dolara.

Sjeverna Koreja je posebno aktivna u rudarstvu u posljednjih nekoliko godina. 2015. godine Kina je uvezla ugljena u vrijednosti od oko milijardu dolara. Ugljen je posebno atraktivan jer se može vaditi pomoću relativno jednostavne opreme. Velike naslage resursa se nalaze u neposrednoj blizini velikih luka i na granici s Kinom, što uklanja probleme vezane za lošu prometnu infrastrukturu u zemlji.

Već dugi niz godina kineski potrošači kupuju ugljen iz Sjeverne Koreje po znatno nižoj cijeni od tržišne.

U ljeto prošle godine izvoz ugljena u Kinu je iznosio oko 40% ukupnog sjevernokorejskog izvoza. No, globalna potražnja za ugljenom se smanjuje, a njegovo mjesto preuzimaju plin i obnovljivi izvori energije. Ranije ove godine Peking je, barem službeno, zbog sankcija Ujedinjenih naroda počeo ograničavati uvoz ugljena od svog susjeda.

Nakon što je Sjeverna Koreja sprovela svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine, UN je postrožio sankcije protiv zemlje. Prošle godine naglasak se dao na podzemne resurse zemlje. U novembru 2016. UN je usvojio rezoluciju o smanjenju izvoza ugljena i nikla iz Sjeverne Koreje i potpunu zabranu izvoza bakra, cinka i srebra. Nakon toga je uslijedila odluka u martu 2016. o zabrani izvoza zlata, vanadija, titana i rijetkih zemnih metala.

Rezolucija je ciljala rudarski sektor samo kako bi što više oslabila vladu Kim Jong-una. Neposredno prije nego što je usvojen, izvještaj o rudarskoj industriji u zemlji Američkog geološkog zavoda za 2014. ističe “kako rudarstvo u Sjevernoj Koreji nije predmet međunarodnih ekonomskih sankcija i stoga je unosan izvor ulaganja i trgovanja kojeg zemlja ima na raspolaganju”. Dakle, to se pokušalo promijeniti.

Naravno, Sjeverna Koreja je u stanju pametno izbjeći takve sankcije, posebno u izvozu. Povremeno se ove tajne aktivnosti otkrivaju tokom slučajnih pregleda brodova. U augustu prošle godine egipatske vlasti su identificirale brod s 2.300 tona željezne rude, koji je iz Sjeverne Koreje plovio prema Sueckom kanalu. Međutim, ispod rude je bilo skriveno 30 hiljada prijenosnih protutenkovskih projektila.

Ranije ove godine grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda je zaključila da Sjeverna Koreja, usprkos sankcijama, i dalje izvozi minerale. Utvrdili su i da Sjeverna Koreja koristi zlato, kojim je potpuno zaobišla finansijski sektor i gotovinu. Ustvari, to je stara taktika kojom je Iran zaobilazio nametnute sankcije godinama, kada je preko posrednika u islamskom svijetu trgovao koristeći se zlatom, čime je vrlo lako zaobilazio sankcije.

Istovremeno je u prvom tromjesečju ove godine ukupna trgovinska razmjena Kine sa Sjevernom Korejom porasla za 37,4% u poređenju s istim periodom prošle godine. Uvoz željezne rude iz Sjeverne Koreje je porastao za 270% u januaru  i februaru u poređenju s prethodnom godinom, dok je uvoz ugljena pao za 51,6%.

Zašto Kina ulaže milijarde dolara u infrastrukturne projekte

Susjedi Sjeverne Koreje odavno na oku imaju rudnike minerala zemlje. Prije otprilike pet godina, Kina je uložila gotovo 10 milijardi dolara u infrastrukturne projekte na granici sa Sjevernom Korejom, na prvom mjestu kako bi olakšala pristup mineralnim resursima. Sjeverna Koreja ima najveće depozite željezne rude koji se nalaze na samoj granici s Kinom. Analiza satelitskih snimaka, objavljenih u oktobru prošle godine, pokazala je da se proizvodnja u tom području i dalje nastavila.

Kina je oduševljena mogućnošću što ima pristup rijetkim mineralima u Sjevernoj Koreji. Pjongjang to vrlo dobro zna i u martu je kaznio Peking obustavom izvoza metala u Kinu, jer su Kinezi ograničili uvoz sjevernokorejskog ugljena.

U međuvremenu, Rusija na granici sa Sjevernom Korejom od 2014. razvija planove za remont pruga u Sjevernoj Koreji. Naravno, u zamjenu za pristup mineralnim resursima u zemlji. Ovaj plan je suspendiran, ali je opće raspoloženje da se posao dovrši još uvijek više nego prisutno.

No, čak i Južna Koreja ima planove za pristup mineralnim resursima “sjevernog režima”. Seul razmatra načine kako platiti troškove ujedinjenja, kada se konačno dogodi. Očekuje se da će proces trajati desetljećima, te da će troškovi iznositi stotine milijardi ili čak triliona dolara, a Njemačka zna nešto o tome. Popravak oronule infrastrukture Sjeverne Koreje, uključujući starih željezničkih pruga, bit će dio ogromnog troška.

U maju je Ministarstvo infrastrukture i prometa Južne Koreje pozvalo kompanije da dostave prijedloge o mogućim infrastrukturnim projektima u Sjevernoj Koreji, naročito o rudarstvu. Naveli su da bi pristup resursima mogao pokriti sve troškove popravka slabe infrastrukture u Sjevernoj Koreji. Sada je, naravno, malo prerano govoriti o tome, jer se Južna Koreja i svijet suočavaju sa Sjevernom Korejom koja razvija projektile i nuklearno oružje. Međutim, niko od susjeda i partnera, tajnih ili otvorenih, ne mogu zaboraviti neizmjerno blago mineralima bogate Sjeverne Koreje.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci