Srbija: Šteta od suše za sada 600 miliona eura

Srbija: Šteta od suše za sada 600 miliona eura

U Srbiji je suša najviše pogodila kukuruz, zatim soju, šećernu repu i nešto manje suncokret, a šteta u ovom trenutku iznosi oko 600 miliona eura, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” Vukosav Savković.

On je napomenuo da je ovo šesta suša tokom posljednjih 18 godina i da nije najveća, ali da nije za potcjenjivanje.

Savković je za RTS izjavio da je suša pogodila srednji tok Dunava, te da je Srbija tu najviše stradala, jer su ostale zemlje regiona samo djelomično bile pogođene.

Kada je riječ o utjecaju suše na cijene poljoprivrednih proizvoda, Savković ističe da suša nije globalna već regionalna i da je to kombinacija koja najmanje odgovara proizvođačima.

“Na svetskom tržištu cena pada, a domaći ratari očekuju mnogo manji rod. Cene koje važe u svetu se prenose i na domaće tržište žitarica, koje su berzanska roba”, naveo je Savković.

Prema njegovim riječima, kada bi domaće cijene porasle, došlo bi do porasta uvoza i nivelacije cijene. “Prostor za razliku u svetskim i domaćim cenama postoji samo u razlici u troškovima transporta”, rekao je Savković.

Kada je riječ o izgradnji sistema za navodnjavanje u Srbiji, Savković kaže da je potrebno da država izgradi kanale, a da proizvođači nabave opremu i učine da voda stigne do njiva.

On je dodao da se navodnjavanjem, u ovakvim sušnim godinama, prinosi podižu 2,5 do tri puta, dok je u normalnim godinama prosječan prinos veći od 50 do 100 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci