Srbija: Minimalac 228 eura

Srbija: Minimalac 228 eura

Minimalna zarada će sljedeće godine u Srbiji biti 27.022 dinara ili 228 eura, najavio je Siniša Mali, ministar finansija.

Vlada Srbije je odlučila da minimalna cijena rada bude povećana za 8,6 posto, odnosno da cijena po satu rada bude 155 dinara. Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata.

Ljubisav Orbović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao je da su i sindikati i poslodavci, kao i predstavnici Vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cijena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe. Predstavnici sindikata su rekli da nisu mogli da prihvate odluku od 8,6 posto, jer je na sastanku organa sindikalnih organizacija dogovoreno da se traži povećanje od 10 posto, pa bez ponovnog odlučivanja tih organa nisu mogli da prihvate novu cijenu.

Ističu da nisu imali vremena da sa članstvom razmotre prijedlog Vlade o povećanju za 8,6 posto, dok su ga poslodavci prihvatili. Najvažnije je, kažu, da se minimalac posljednje tri godine znatno povećao.

Moram da kažem da je minimalna zarada porasla 28 posto za te tri godine, a da je prosečna plaća porasla svega 10 posto, naveo je Orbović.

Kako je za “Vesti” izjavio Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije Sloga, odluka Vlade da minimalac poveća za 8,6 posto toliko je sramna i ponižavajuća, jer je, kako ističe, to povećanje unaprijed “pojela” realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom vlast barata.

Najveću odgovornost snose aktuelna vlast i kompletna Vlada, a to što se s ovom odlukom nisu, navodno, saglasili predstavnici sindikata ne umanjuje njihovu odgovornost, kaže Veselinović.

Zoran Đorđević, ministar za rad, rekao je da je Vlada donijela odluku da minimalna cijena rada bude veća za 8,6 posto, jer je zakonska obaveza da se do 15. septembra donese odluka o iznosu minimalca.

Nećemo donositi ništa nerealno. Neka vremena, kada su odluke donošene da bi se dodvoravalo građanima, sada su stvar prošlosti. Izlazimo sa onim što realno možemo, a u ovom trenutku ovo je ono što država može da učini, rekao je Đorđević.

Minimalna zarada trenutno iznosi 143 dinara po satu, što je 24.882 dinara mjesečno, odnosno oko 210 eura.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci