Srbija iskoristila milijardu eura iz IPA fondova EU

Srbija iskoristila milijardu eura iz IPA fondova EU

Srbija je do sada iz IPA fondova EU povukla više od milijardu eura, izjavio je u utorak u Beogradu član Odbora Europskog parlamenta za kontrolu proračuna Dereck Vonn.

Tokom dvodnevne posjete Srbiji Delegacija EU je pohvalila infrastrukturne projekte u koje je uložen novac, a posebno obnovu područja poplavljenih 2014, poput obnove stradale beogradske općine Obrenovac što je Vonn naveo kao “jedan od primjera kako novac iz IPA fondova pomaže ljudima i zajednicama”.

Vonn je rekao da Srbija trenutno ne povlači sav novac koji joj pripada iz fondova EU i da tu “vidi prostora” za napredak, jer bi to omogućilo ostvarenje više projekata od kojih su neki povezani i s pregovaračkim poglavljima u pristupnim pregovorima sa EU.

Naglasivši da je “EU prijatelj Srbije”, Vonn je to ilustrirao tvrdnjom kako važnost Srbije za EU pokazuje činjenica da EU najbrojniju delegaciju ima upravo u Beogradu.

Predstavnici Parlamenta su naglasili i da IPA fondovi “ne služe samo za infrastrukturu, već za svojevrsnu pripremu za ulazak u EU”, posebno kroz usvajanje zakona, sprovođenje reformi, borbu protiv korupcije ili podršku vladavini prava, a Srbiju su pohvalili da u tome prihvaća sve preporuke iz EU.

Na konferenciji u Beogradu rečeno je i da Europski revizorski sud nije pronašao nikakve razloge za zamjerke trošenju sredstava te da se “svi programi ispunjavaju po planu”.

Tokom dvodnevnog boravka u Srbiji delegacija Odbora za budžetsku kontrolu Europskog parlamenta ima zadatak i priliku ocijeniti koliko efikasno i namjenski se u Srbiji troši novac Europske unije  u realiziranju pretpristupnih fondova.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci