Srbija: Devizne rezerve 10,63 milijarde eura

Srbija: Devizne rezerve 10,63 milijarde eura

Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ na kraju septembra su iznosile 10,63 milijarde eura.

Bruto devizne rezerve u septembru su povećane za 358 miliona eura u odnosu na kraj prethodnog mjeseca, saopšteno je iz NBS-A.

Neto devizne rezerve/ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima/na kraju septembra su iznosile 8,89 milijardi eura, što je za 306 miliona eura više nego na kraju augusta i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve NBS-a su u septembru u najvećoj mjeri povećane po osnovu intervencija ove banke kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, gdje je ostvaren priliv od 165 miliona eura.

Na povećanje deviznih rezervi utjecali su i neto prilivi po osnovu – veće prodaje od dospijeća deviznih hartija od vrijednosti /60,9 miliona eura/, donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve /48,9 miliona eura/, kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima /69,6 miliona eura/.

Pozitivan utjecaj na devizne rezerve imao je i efekat promjena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona eura.

S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje utjecali u smjeru smanjenja deviznih rezervi /ukupno 6,3 miliona eura/.

U septembru je zabilježena nominalna depresijacija dinara /smanjenje vrijednosti/ u odnosu na euro od 0,2 posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci