Sporazum o klimi i privatni biznis prilika za ulaganja

Sporazum o klimi i privatni biznis prilika za ulaganja

Zemlje u razvoju mogu ostvariti klimatske ciljeve na koje su se obavezale Pariskim sporazumom aktiviranjem miliona američkih dolara privatnih ulaganja u kombinaciji s reformama koje bi potakle države, ocjenjuje se u novom izvještaju IFC-a, investicijske ruke Svjetske banke.

“Ključ za borbu protiv klimatskih promjena u rukama je privatnog sektora. Privatni sektor ima inovacije, finansijska sredstva i instrumente. Možemo pomoći da se aktivira više privatnih investicija, ali za to su potrebne i državne reforme, kao i inovativni poslovni modeli”, ocijenio je Philippe Le Houérou, generealni direktor IFC-a.

Izvještaj IFC-a navodi sedam područja koja mogu imati presudnu ulogu u poticanju ulaganja privatnog sektora u ekološki održive projekte. Radi se o investicijama u obnovljive izvore eneregije, potom u skladištenje energije i solarnu energiju, kao i u poljoprivredu, ekološke zgrade, ekološki gradski prevoz, vodosnabdijevanje i kanalizaciju, kao i u bolje upravljanje otpadom. U izvještaju se procjenjuje da bi samo ulaganja u obnovljive izvore energije do 2040. mogla porasti na 11 milijardi USD, dok bi investicije u ekološke zgrade do 2025. mogle doseći 3,4 milijarde USD.

IFC je od 2005. u klimatske projekte uložio 18,3 milijarde USD vlastitih sredstava te mobilizirao dodatnih 11 milijardi USD od drugih ulagača. Procjena IFC-ja je da bi realizacija Pariskog sporazuma mogla otvoriti prilike za ulaganja u vrijednsoti od 23 milijarde USD za 21 zemlju u razvoju, stoji u izvještaju.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci