Spektakularan dogovor dva preduzeća koji će protresti europsko tržište

Spektakularan dogovor dva preduzeća koji će protresti europsko tržište

Njemačke energetske grupacije E.on i RWE u ponedjeljak su saopštile kako namjeravaju razmijeniti aktivnosti i imovinu na temelju sporazuma vrijednog više od 20 milijardi eura.

RWE će se usredotočiti na proizvodnju, a E.on će distribuirati i prodavati električnu energiju. Sporazum, također, moraju potvrditi i uprave društava, dioničari i tijelo za zaštitu konkurencije.

Prema navodima dviju kompanija, posao će dovesti do nove podjele uloga među bivšim konkurentnim firmama. RWE će se usredotočiti na proizvodnju energije, uglavnom iz obnovljivih i konvencionalnih izvora, a Eon na distribuciju i prodaju električne energije.

RWE će prodati E.onu 76,8-postotni udio u svojoj poslovnici Innogy, koju bi potom raspustili. U njoj su prije dvije godine udružili proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, distribuciju i prodaju RWE.

Prodajna vrijednost se procjenjuje na oko 22 milijarde dolara, dok će E.on ponudu za preuzimanje dati malim dioničarima. Nakon raspada Innogy, proizvodnja će pripasti RWE-u, a E.onu distribucija i prodaja.

Osim toga, RWE će u kontekstu sporazuma s E.onom kupiti 1,5 milijarde eura njegovih dionica u njemačkim nuklearnim elektranama u Emslandu i Gundremmingenu.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci