Soroseva fondacija se seli iz Budimpešte za Berlin

Soroseva fondacija se seli iz Budimpešte za Berlin

Fondacija za otvoreno društvo američkog milijardera Georga Sorosa će zatvoriti svoju kancelariju u Budimpešti i prebaciti svoje istočnoeuropske operacije u Berlin, javljaju mađarski mediji pozivajući se na austrijski list Pres.

Mađarski premijer Viktor Orban okrivljuje Sorosa, koji je rođen u Mađarskoj, za “mnoga zla” i zalaže se za zakon “Stop Sorosu”, kojim se zabranjuje rad pojedinih nevladinih organizacija.

Mađarski sajt 444.hu navodi da će kancelarija Fondacije za otvoreno društvo biti zatvorena 31. augusta i da će prvo biti premještena u Beč, a potom u Berlin, prenosi Reuters.

Britanska agencija za sada nije uspjela da stupi u kontakt sa kancelarijama Fondacije za otvoreno društvo u Budimpešti ili New Yorku.

Portparol stranke Fides Janoš Halas, koja je ubjedljivo pobijedila na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Mađarskoj, najavio je da bi među prvim zakonima koje bi mogao da usvoji novi saziv parlamenta mogao da se nađe i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju “rizik po nacionalnu bezbjednost”.

Orban je nacrt tog zakona podnio parlamentu još u februaru.

Pomenuti zakon bi, također, omogućio da se strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku, budu oporezovane sa 25 posto.

seebiz.eu

 

O autoru

Srodni članci