Softić: Ova uprava CBBiH neće dozvoliti napuštanje valutnog odbora

Softić: Ova uprava CBBiH neće dozvoliti napuštanje valutnog odbora

Ova uprava Centralne banke Bosne i Hercegovine neće dozvoliti napuštanje sadašnjeg valutnog odbora, kazao je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

“Napuštanje valutnog odbora bi za državu Bosnu i Hercegovinu bila avantura. Ova uprava to neće dozvoliti”, kazao je Softić na brifingu koji je Centralna banka BiH održala prošle sedmice sa novinarima i urednicima medija u BiH o izazovima centralnog bankarstva i politici valutnog odbora u kontekstu europskih integracija.

Odgovarajući na pitanje o inicijativi koja s vremena na vrijeme dolazi iz politike da se višak pokrića konvertibilne marke upotrijebi za prelijavanje u ekonomiju, on je kazao da je Centralna banka neovisna od takvih inicijativa, tim prije jer joj takav komoditet daje zakon.

“To nije višak. To su kapitalne rezerve koje nama službe da amortiziramo šokove kojima smo izloženi na finansijskim tržištima. Ima ih koji kažu da je KM pokrivena 107 posto. Ali, šta ćemo kada je pokrivenost 100 posto ili kada padne ispod 100 posto. Onda narušavamo curency board. Zakon je definisao da kad pokriće KM-a padne ispod 105 posto, mi više prihod ne dajemo u budžet, nego obrnuto tražimo novac od države. Nema govora da to možemo potrošiti”, naglasio je Softić.

On je dodao da od sadašnjeg valutnog odbora za BiH trenutno ne postoji bolji monetarni model. “Da napustimo sadašniji valutni odbor inflacija bi porasla brže nego što možemo i da zamislimo. Ne bismo mogli naštampati novca koliko bi nam bilo potrebno”, istakao je Softić.

Kompletan tekst pročitajte u publikaciji Indikator.ba Plus br. 45, koja je izašla 16. jula.

O autoru

Srodni članci