Softić: Očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta

Softić: Očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je izjavio da se u BiH očekuje nastavak oporavka i ekonomskog rasta putem stroge primjene aranžmana valutnog odbora.

Softić je nakon prezentacije izvještaja Međunarodnog monetarnog fonda “Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine – Europa” rekao novinarima da su se predstavnici Centralne banke i MMF-a sastali u dobrom trenutku za Europu i BiH jer ekonomski rast dobija na snazi i očekuje se da će situacija i za BiH, i za Centralnu banku, i u narednoj godini ostati stabilna.

“BiH se treba usredsrediti na tri područja – poboljšanje strukture budžeta na svim nivoima vlasti, jačanje jedinstvenog finansijskog sistema BiH, te da poboljša institucije i riješi nedostatke u upravi”, naveo je Softić.

On je istakao da je EU veliki partner BiH, a da dijaspora BiH šalje doznake, što je gotovo 12 odsto godišnjeg BDP-a.

“Bankarski sistem u BiH je snažan i stabilan, ima dovoljno aktivnosti i dovoljno kapitala”, naglasio je Softić.

On kaže da je 2015. godine postignut napredak u smislu usvajanja novih zakona u sektoru bankarstva, što je dovelo BiH bliže europskim standardima.

Softić je rekao da se moraju poboljšati institucije BiH i povećati nivo direktnih stranih ulaganja, kako bi se podržala jača stopa rasta i smanjila nezaposlenost.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci