Snižena prognoza privrednog rasta Zapadnog Balkana na 3,2 posto

Snižena prognoza privrednog rasta Zapadnog Balkana na 3,2 posto

Svjetska banka je snizila svoju prognozu privrednog rasta za Zapadni Balkan na 3,2 posto u 2018. godini sa prethodne od 3,3 posto i upozorila da su neophodne strukturne reforme ako ovaj region želi da ostvari srednjoročni održivi rast.

Banka je, također, saopštila da očekuje rast u regionu od 3,5 posto 2019. godine, što je manje u odnosu na predviđenih 3,6 koliko je prognozirano u novembru 2017. godine. Region uključuje Albaniju, Kosovo, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

U izvještaju se navodi da su samo Srbija i BiH zabilježile višak u budžetu 2017. godine, dok je u ostatku regiona i dalje prisutan deficit podstaknut potrošnjom, često na loše odabranim socijalnim beneficijama i subvencijama.

Kao ključne rizike za budućnost, Banka je identifikovala protekcionizam, normalizaciju globalnih kamatnih stopa i nizak potencijalni rast.

“Ti rizici se mogu ublažiti racionalizacijom trošenja kako bi se stvorio fiskalni prostor za reforme u cilju jačanja rasta i strateškim pristupom radi jačanja konkurentnosti“, navodi se u saopštenju.

Prije globalne finansijske krize 2008. godine, zemlje Balkana su bile preplavljene jeftinim kapitalom koji je utjecao na prosječan rast od pet do sedam posto godišnje.

Međunarodni monetarni fond i druge međunarodne organizacije su pozvali region zapadnog Balkana da redukuje javne sektore, sprovede reformu penzionog sistema i privatizuje državne kompanije kako bi se riješio rast budžetskog deficita i problem nezaposlenosti.

Svjetska banka navodi da, dok je stopa nezaposlenosti pala u većini zemalja 2017. godine, ona se kretala od 13,5 posto u Srbiji do 30,4 posto u Kosovu.

“Više od 80 posto novih radnih mjesta je u uslužnoj djelatnosti, većinom u maloprodaji i prodaji na veliko uz podršku rasta potrošnje”, navodi se u izvještaju.

Banka navodi da će pažljivo finansijsko i javno investiranje i budžetsko upravljanje pomoći da se osigura umanjenje fiskalnih rizika povezanih sa investicijama.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci