Smanjene količine nafte iz Irana podigle cijene na korak od 78 dolara

Smanjene količine nafte iz Irana podigle cijene na korak od 78 dolara

Cijene nafte su porasle u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 78 dolara budući da se iranski izvoz smanjuje pod utjecajem američkih sankcija, a Washington pokušava pridobiti ostale proizvođače da povećaju proizvodnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,97 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio za 25 centi, na 67,79 dolara.

“Utjecaj američkih sankcija na Iran se snažno osjeća. Najviše zabrinjava, naravno, koliko iranske nafte nestaje s tržišta”, izjavio je Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Washington od saveznika traži da smanje uvoz iranske nafte i čini se da nekoliko azijskih kupaca, uključujući južnu Koreju, Japan i Indiju, prihvaća taj zahtjev.

Američka vlada želi spriječiti rast cijena nafte, koji bi mogao zakočiti ekonomske aktivnosti ili čak prouzročiti usporavanje globalnog rasta. Američki ministar za energetiku Rick Perry sastao se jučer u Washingtonu sa saudijskim ministrom Khalidom al-Falihom jer Trumpov kabinet potiče velike proizvođače da zadrže visok nivo proizvodnje.

Perry će se u četvrtak u Moskvi sastati i s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Rusija, Sjedinjene Države i Saudijska Arabija su uvjerljivo najveći proizvođači nafte u svijetu i podmiruju trećinu svjetske dnevne potrošnje od ukupno gotovo 100 miliona barela nafte dnevno. Od septembra 2014. njihova ukupna proizvodnja je porasla za 3,8 miliona barela dnevno od septembra 2014, više nego što je iranska uspjela doseći u najboljem periodu u posljednje tri godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da bi Rusija i grupa proizvođača s Bliskog istoka koji predvode Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle početkom decembra potpisati novi dugoročni ugovor o saradnji, izvijestila je agencija TASS. Novak nije htio otkrivati pojedinosti.

Grupa proizvođača predvođena OPEC-om i Rusijom dobrovoljno je od januara 2017. smanjila proizvodnju kako bi smanjila prekomjerna snabdijevanja tržišta. U tom periodu cijene sirove nafte su porasle za više od 40 posto, a snabdijevanje na tržištu je postalo znatno tješnje, te su proizvođači pod pritiskom da povećaju proizvodnju.

S obzirom na smanjeno snabdijevanje s Bliskog istoka, azijski kupci traže alternativne izvore, pa su tako južnokorejski i japanski uvoz američke nafte u septembru dosegli rekordne nivoe.

Američki proizvođači nafte traže nove kupce koji bi trebali zamijeniti Kinu budući da su nove narudžbe iz azijskog diva usporile zbog trgovinskih sporova između Washingtona i Pekinga. To je jedan od razloga povećanja razlike u cijenama na američkom i londonskom tržištu na oko 10 dolara po barelu, najveći nivo od juna, napominju trgovci.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 75,20 dolara, što znači da je porasla za 1,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci