Smanjen broj nezaposlenih u Brčkom

Smanjen broj nezaposlenih u Brčkom

Broj nezaposlenih osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta na kraju 2017. godine je iznosio 11.021 i manji je za 888 u odnosu na 2016. godinu.
“Naše pretpostavke su da je razlog tog smanjenja, prije svega, odlazak nezaposlenih osoba u inozemstvo, ali također i djelomično povećanje broja zaposlenih”, kazao je direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Vlado Jevtić.
Istakao je da će aktivnosti Zavoda za zapošljavanje u ovoj godini biti usmjerene ka daljnjem smanjenju broja nezaposlenih kroz program samozapošljavanja, koji Zavod implementira s Odjelom za privredni razvoj u Vladi Brčko distrikta.

Dodao je da će za implementaciju programa samozapošljavanja u tekućoj godini biti uloženo 750.000 maraka, čime se planira zaposliti najmanje 70 osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje.

“Ove godine, također, planiramo i dvogodišnji program poticaja zapošljavanja, u što ćemo izdvojiti iznos od po 5.000 maraka za osobe sa srednjom i nižom stručnom spremom, a 7.500 maraka za osobe s visokom i višom stručnom spremom”, kazao je Jevtić.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci