Slovenija će se žaliti na odluku suda o postupku protiv Agrokora

Slovenija će se žaliti na odluku suda o postupku protiv Agrokora

Republika Slovenija će se žaliti na odluku Okružnog suda u Ljubljani kojom je postupak vanredne uprave u Agrokoru priznao kao strani stečajni postupak.

Slovenska vlada odlukom utvrđuje da je Mercator od sistemske važnosti za Republiku Sloveniju, jer ima značajan utjecaj na ekonomsku, socijalnu i finansijsku stabilnost u zemlji, a time i postupak insolventnosti protiv većinskog vlasnika Agrokora može uzdrmati stabilnost zemlje, izvještava RTV Slovenije.

Stoga će Republika Slovenija uložiti žalbu protiv odluke suda, kojom traži od suda da mjeru ukloni ili je promijeni tako da se imovina koncerna Agrokor, koju on ima u Mercatoru, bude izuzeta.

Sud može mjeru o priznavanju inostranog stečajnog postupka izmijeniti ili povući, ako odluka negativno utječe na suverenitet, sigurnost ili javni interes u Sloveniji. Vlada smatra da svi ovi razlozi postoje.

Sud je odlukom o priznavanju inostranih postupaka zbog insolventnosti priznao odluku koja se temelji na usvojenom hrvatskom Zakonu o postupku vanredne uprave, što znači da odluka poseže i negativno utječe na suverenost Slovenije, procjenjuje Vlada. Također, Vlada ocjenjuje da su hrvatski Zakon o postupku vanredne uprave u kompaniji od sistemske važnosti i slovenski zakon, koji propisuje uslove imenovanja pridruženog člana uprave u suprotnosti, pa je i insolventni postupak u suprotnosti sa slovenskim pravnim poretkom.

Odluka, također, utječe na sigurnost i javni interes Slovenije jer je Državni zbor 25. aprila donio posebni zakon upravo s ciljem zaštite kompanija kakva je Mercator, pred interesima većinskih vlasnika, istakao je ministar privrede Zdravko Počivalšek, dodajući kako je stoga potrebno postići da se odluka suda ili poništi ili mijenja tako da za kompaniju Mercator ne bi vrijedila te bi bila ukinuta ili vraćena za novi postupak.

U prvoj reakciji iz Mercatora na odluku ljubljanskog suda naveli su da se “rješenje odnosi na hrvatski koncern Agrokor i njegove kompanije sa sjedištem u Hrvatskoj, dok se status Mercatora ni u čemu ne mijenja”. Slovenska vlada svojom odlukom, ipak, priznaje da sudska odluka ima neposrednog utjecaja na Mercator.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci