Slovenci grade fabriku aviona u Kini

Slovenci grade fabriku aviona u Kini

Postavljanjem kamena temeljca, slovenački proizvođač ultralahkih aviona “Pipistrel” iz Ajdovščine počeo je da gradi fabriku letjelica u kineskom gradu Jurong.

“Pipistrel” će s kineskim partnerom, osim aerodroma i fabrike aviona, u Jurongu izgraditi i veliki stambeni kompleks s trgovačkim centrom. Vrijednost investicije iznosi više od milijardu eura, navodi ljubljanski list.

Cijeli kompleks se gradi na površini od 135 hektara, od čega je 53 hektara namijenjeno za stambene objekte, izjavio je za agenciju STA Ivo Boscarol, suvlasnik i direktor “Pipistrela”.

Radi izgradnje velikog vazduhoplovnog centra, “Pipistrel” je zajedno s kineskim partnerom osnovao u Kini preduzeće u kojoj Slovenci imaju udio od 51 posto, a Kinezi 49 posto.

Boscarol je rekao da je njegov kineski partner, također, obezbijedio partnere koji će investirati u ovaj projekat. Pipistrel će uložiti 350 miliona eura.

“‘Pipistrelov’ prenos tehnologije, avioni koje ćemo tamo proizvesti, odnosno planirani avion sa 19 mjesta, stotine aviona godišnje koji će se proizvoditi u Sloveniji, a u Kini prodavati, sve to kroz sedam godina, procijenjeno je na 350 miliona eura. Tu je i udio u pet preduzeća koje će osnovati naša zajednička kompanija”, objasnio je Boscarol.

Zajednička kompanija će, naime, osnovati pet firmi koje će se baviti izgradnjom aerodroma, proizvodnjom aviona, upravljanjem vazdušnom lukom, školovanjem pilota i izgradnjom poslovnog i stambenog dijela projekta.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci