Slovenačke firme u BiH zapošljavaju 15.000 ljudi

Slovenačke firme u BiH zapošljavaju 15.000 ljudi

Premijer Slovenije Miro Cerar poručio je nakon prvih sastanaka održanih juče u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini da mu je veoma drago što je u Sarajevu i da je osjetio toplu dobrodošlicu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i njegovih saradnika.

Rekao da je ova posjeta uslijedila nakon sedam godina i da je bila prijeko potrebna.

Dodao je da Slovenija podupire BiH u razvoju u svim sektorima, a posebno na putu u EU i NATO.

“BiH je, kao i Slovenija, europska država, dio jedne velike evropske porodice, zbog toga putevi ka EU za BiH moraju ostati otvoreni”, kazao je Cerar.

BiH je na 3. mjestu po ukupnoj vrijednosti slovenačkih investicija u svijetu. Slovenačka preduzeća ovdje u BiH zapošljavaju 15.000 radnika.

“Kada govorimo o trendovima robne razmjene, prošle godine je ona dosegnula 1,1 milijardu eura, što je bilo povećanje za 11,5 posto”, poručio je Cerar koji ima velika očekivanja od budućih sastanaka ministara ekonomija dviju država, ali i drugih ministara za jačanje ekonomske saradnje jer potencijala ima u industriji, turizmu, energetici itd.

Istakao je i vrlo uspješno rješavanje pitanja deviznih štediša.

“Slovenija se trudi, na dobrom je putu, preuzela je veliki finansijski teret, ali isplate se obavljaju kao što je to i predviđeno. Ja se nadam da ćemo konstruktivnim dijalogom riješiti sve preostalo”, rekao je premijer Slovenije.

Govoreći o podršci Slovenije BiH posebno je istakao neophodnost pružanja podrške mladima, obrazovanju, startup kompanijama, razmjeni studenata i svemu što pruža perspektivu za zapošljavanje i ostajanje kod kuće jer “mi smo njihova budućnost, a oni su naša”.

Zvizdić je istakao da u odnosima BiH i Slovenije nema otvorenih pitanja te da je se ranije otvoreno pitanje stare devizne štednje uspješno rješava.

“Veoma cijenimo dosadašnji angažman i izuzetne napore koje je Slovenija uložila u rješavanje ovog pitanja u slučaju Ališić”, kazao je Zvizdić istakavši da je deviznim štedišama Ljubljanske banke dosad isplaćeno 30 miliona eura.

Fokus razgovora dvojice državnika bila je podrška Slovenije na putu evropskih integracija BiH, kao i ekonomska saradnja, s obzirom da 15.000 bh. građana radi u Sloveniji.

Poručeno je da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje i razgovarano je o čitavom spektru sporazuma koji bi trebali biti potpisani.

“Ova posjeta je jedan od vidova unapređenja regionalne saradnje, očuvanje mira i sigurnosti u regionu i ubrzaniji tempo integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, rekao je Zvizdić i pozvao kompanije iz Slovenije da pri planiranju na svoje liste stave BiH.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci