Slom tržišta kapitala: Jedan detalj neodoljivo podsjeća na 1987.

Slom tržišta kapitala: Jedan detalj neodoljivo podsjeća na 1987.

Žestoka korekcija koja je obilježila početak februara na Wall Streetu izazvala je pravu paniku kod dijela investitora.

David Rosenberg iz Gluskin Sheffa pronašao je jedan vrlo neobičan i rijedak aspekt i upozorio kako neodoljivo podsjeća na period ozbiljnih tržišnih previranja, piše CNBC.

S&P 500 je službeno potonuo u zonu korekcije u četvrtak, spustivši se više od 10 posto od rekorda dosegnutog u januaru. Rosenberg primjećuje da je tokom tog perioda prinos na 10-godišnje američke komercijalne zapise uzletio za 16 baznih bodova.

Vrlo je rijetka pojava ovo što se sada događa, napisao je u izvještaju klijentima u petak.

Rosenberg podsjeća kako su obveznice podizale vrijednost tokom finansijske krize 2008. godine  kad je tržište kapitala padalo. Slično je i drugim periodima korekcije.

Ali ne i ovaj put. Ova rijetka pojava da prinosi na obveznice rastu kad tržište pada viđena je 1987. i 1994. godine.

Ono što ovi periodi imaju zajedničko jesu zabrinutosti u vezi sa zauzdavanjem monetarne politike FED-a, strahovanja od pregrijavanja ekonomije i blage krivulje trenda. Jedno od ovih je imalo oštru korekciju, a drugo veliku volatilnost i rotirajuće korekcije. Izaberite svoj otrov, piše Rosenberg.

U kontekstu “oštre korekcije”, Rosenberg podsjeća na “Crni ponedjeljak”, odnosno berzanski slom kad je Dow Jones srušen za 23 posto. Bilo je to 19. oktobra 1987. godine.

Na Wall Streetu Dow Jones je potonuo prošle sedmice za 5,2 posto, na 24.190 bodova. Za toliko je pao i S&P 500, skliznuvši na 2.619 bodova, dok je Nasdaq indeks pao za 5,1 posto, na 6.874 boda. To je najveći sedmični gubitak tih indeksa od januara 2016. godine.

Pritisak na tržište traje više od sedam dana, od kada su podaci s američkog tržišta rada pokazali da zaposlenost i plaće snažno rastu. To je izazvalo strahovanja od rasta inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci