Skok industrijske proizvodnje odagnao strahovanja od slabijeg njemačkog rasta

Skok industrijske proizvodnje odagnao strahovanja od slabijeg njemačkog rasta

Njemačka industrijska proizvodnja u martu je porasla za jedan posto, najsnažnije od novembra prošle godine, pokazali su u utorak najnoviji podaci njemačkog ministarstva ekonomije i energetike.

Proizvodnja u martu je ponovo porasla, nakon pada u februaru za 1,7 posto na mjesečnom nivou i januarskog rasta za svega 0,1 posto, pokazali su podaci ministarstva.

Neočekivano snažan oporavak je odagnao bojazni da bi ekonomski rast mogao izrazitije usporiti u prvom ovogodišnjem kvartalu, nakon 2,2-postotnog rasta u 2017. godini.

Promatrano prema sektorima, u industriji je aktivnost porasla za 1,1 posto zahvaljujući većoj proizvodnji kapitalne robe poput mašina i automobila. Aktivnosti u graditeljstvu su porasle za 0,6 posto, a proizvodnja energije za 1,4 posto, pokazali su podaci ministarstva.

U prvom kvartalu u cjelini industrijska proizvodnja je uvećana za blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

“Nakon snažne izvedbe u 2017. godini sektor proizvodnje u prvom kvartalu je uzeo kratki predah”, konstatiraju u ministarstvu.

Za slabi početak godine krive epidemiju gripe, neuobičajeno velik broj štrajkova i natprosječan broj putovanja za uskršnje praznike.

“Nakon mirne faze industrijska proizvodnja će tokom godine dobiti na zamahu”, predviđaju u ministarstvu, pozivajući se na popunjene knjige narudžbi i u cjelini gledano povoljno vanjsko-ekonomsko okruženje.

Time je u drugi plan pao jučer objavljeni podatak ministarstva o padu novih narudžbi u industriji u martu, treći mjesec zaredom, zbog slabije inostrane potražnje pritisnute jačanjem protekcionizma i snažnijim eurom.

Odvojeno su najnoviji podaci Destatisa pokazali da je njemački izvoz u martu uvećan za 1,7 posto, a uvoz pao za 0,9 posto. To je rezultiralo povećanjem sezonski prilagođenog trgovinskog viška na 22 milijarde eura, s revidiranih 19,4 milijardi eura u prethodnom mjesecu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci