Sjeverni tok 2 moguć preko Ukrajine

Sjeverni tok 2 moguć preko Ukrajine

Projekat izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 će omogućiti Europi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Zajedno sa njemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Sjeverni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje europskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdijevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, prije svega, zadovoljenje rastuće europske tražnje za energentima, izjavio je Putin novinarima prije početka razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u zamku Mezeberg, sjeverno od Berlina.

Putin je naglasio da je Sjeverni tok 2 “ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine”, istakao je Putin, a prenosi ruska agencija Tass.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će sa Putinom razgovarati o sukobima u Ukrajini i Siriji, kao i o Iranu i projektu Sjeverni tok 2, prenosi Reuters.

Također je naglasila da će se pozabaviti pitanjem ljudskih prava i bilateralnih odnosa.

Mišljenja sam da se kontroverzna pitanja jedino mogu riješiti u dijalogu i kroz dijalog, izjavila je Merkel.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci