Sjeverna Koreja obustavila nuklearne i raketne probe

Sjeverna Koreja obustavila nuklearne i raketne probe

Sjeverna Koreja je saopštila da je obustavila testiranje balističkih raketa dugog dometa i da planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Pjongjang se odlučio na ovakav potez u cilju održavanja “nacionalnog fokusa” i “poboljšanja ekonomije”, prenosi sjevernokorejska centralna novinska agencija (KCNA). Kako navode, suspenzija danas stupa na snagu.

Objava o obustavi raketnih i nuklearnih proba uslijedila je nekoliko dana prije sastanka sjevernokorejskog lidera i predsjednika Južne Koreje. Dvojica lidera će se sastati u selu na granici kako bi pokušali da okončaju sukob između dvije Koreje.

Odluka je donesena na plenarnoj sjednici Centralnog komiteta vladajuće radničke Partije, na kojoj je bilo riječi o “novoj eri” politike.

Američki predsjednik Donald Trump je pozdravio odluku Sjeverne Koreje da obustavi testiranje balističkih raketa dugog dometa i zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi. Trump je napisao na Twitteru da je odluka Pjongjanga znak da je postignut napredak za sve.

ekonomski.net

O autoru

Srodni članci