Sirija – svake godine u prosjeku izgubljeno 538.000 radnih mjesta

Sirija – svake godine u prosjeku izgubljeno 538.000 radnih mjesta

Na spomen Sirije razuman i savjestan čovjek može samo da uzdahne. Uništena je infrastruktura i svake godine u prosjeku je izgubljeno 538.000 radnih mjesta.

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji, prema procjenama Svjetske banke, uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara.

Od izbijanja sukoba, gubitak bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sirije je procijenjen na 226 milijardi dolara, što je četvorostruki iznos sirijskog BDP-a iz 2010. godine, saopštila je Svjetska banka.

Sirija je izgubila čitavu deceniju u pogledu humanog razvoja, njena ekonomija je vraćena na nivo 80-tih godina prošlog stoljeća. Prije pet godina 8 miliona ljudi godišnje provodilo je odmor u Siriji. Bio je planiran i porast od 30%.

Rat je uništio 27 posto stambenih fondova i gotovo polovinu medicinskih i obrazovnih ustanova u zemlji, prema računici Svjetske banke izrađenoj na temelju provjera satelitskih snimaka pojedinih gradova i područja, kao i na temelju modela intenziteta sukoba.

“Rat u Siriji razara društveno i ekonomsko tkivo zemlje”, izjavio je potpredsjednik Svjetske banke za Bliski istok i Sjevernu Afriku. Broj žrtava je poražavajući, ali rat, također, uništava institucije i sisteme koji su društvima potrebni za funkcionisanje”, naveo je Hafez Ghanem, potpredsjednik Svjetske banke za Aljazeeru.

Kriza u zemlji je najviše pogodila sektore turizma, finansija i trgovine. Strane direktne investicije su značajno smanjene i državne rezerve su rapidno opale, uprkos naporima vlasti da odbrane stabilnost sirijske funte i spriječe odlazak kapitala iz zemlje.

Industrijska proizvodnja Sirije obuhvata prije svega naftu, zatim tekstil, preradu hrane, pića, duhana, vađenje rude fosfata, dobijanje ulja iz sjemenki, proizvodnju cementa i autoindustriju.

Sirija je svoj ekonomski output smanjila za čak 60% od početka sukoba u 2011. godini prema procjenama britanske think-tank Chatham House. Najteže pogođene grane su rudarstvo i građevinarstvo, s padom izvoza sa 12 milijardi dolara na oko 2 milijarde dolara.

U našim prethodnim člancima smo izvještavali detaljno o stanju u Siriji, nažalost, i dalje ne možemo saopštiti ništa novo, a pozitivno. Sirija će još dugo da se bori za svoja prava i opstojnost države jer niko od aktera ne želi da promijeni politiku djelovanja.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci