Aktuelno:
Sirija domaćin prvog trgovinskog sajma nakon pet godina

Sirija domaćin prvog trgovinskog sajma nakon pet godina

U glavnom gradu Sirije Damasku održava se Međunarodni trgovinski sajam, prvi nakon pet godina u ovoj ratom razorenoj zemlji, piše agencija Patria.

Na sajmu učestvuju kompanije iz više od 40 zemalja svijeta, a prvi put od 1954. godine strani izlagači će pored izlaganja imati dozvolu i da prodaju svoje proizvode.

Iako je Sirija zbog rata u zemlji izložena međunarodnim ekonomskim sankcijama, na sajmu svoje predstavnike imaju i neke zemlje EU, koje su zajedno sa SAD-om uvela sankcije Siriji, poput Njemačke, Francuske, Španije, Češke, ali i arapskih zemalja UAE, Jordana koje, također, ne podržavaju aktuelnu vladu sirijskog predsjednika Bashara Al Assada, već službeno podržavaju opoziciju.

Pored navedenih zemalja, s najviše svojih privrednika na sajmu su zastupljeni Rusija, Kina i Iran, zemlje koje od početka rata podržavaju Assada, zatim Japan i Indija.

Sajam je otvorio sirijski premijer Imad Khamis koji je poručio da sajam predstavlja jasan znak da se život u Siriji polako vraća normalnim tokovima.

Jedna od glavnih tema na sajmu je rekonstrukcija Sirije. Sirijska vlada već pregovara s firmama iz partnerskih zemalja, u prvom redu Irana, oko obnove porušenih gradova nad kojima su vladine snage nakon žestokih borbi ponovo preuzele kontrolu.

Međunarodne humanitarne organizacije su objavile kako se u posljednjih pet mjeseci više od 600.000 ljudi vratilo iz izbjegličkih kampova svojim kućama, a najveći broj se vratio u Halep.

“Trgovački sajam ima za cilj poslati poruku da je obnova Sirije počela i da je Assad izašao kao pobjednik iz dugogodišnjeg rata”, izjavio je za američki Bloomberg Sami Nader, direktor Levantskog instituta za strateške poslove iz Bejruta.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci