Sinosure osigurao 1,4 milijarde dolara garancije za kineske investicije u BiH

Sinosure osigurao 1,4 milijarde dolara garancije za kineske investicije u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure, ključnom kineskom kompanijom za osiguranje kredita, što će značajno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.

Sinosure je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka, a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde dolara garancije.

“Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekat TE ‘Stanari’, koja je danas jedna profitabilna i uspješna kompanija”, istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je “ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte”.

Desetak velikih projekata je u završnoj fazi realizacije, kao što je projekat TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u posljednjih 30 godina.

Kineska strana  je iskazala interes za projekat TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banja Luka – Prijedor i Vukosavlje – Doboj.

“Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije podsticati naše kompanije da ulažu u BiH”, naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika Sinosure korporacije Weiman Zha.

U susret Samitu 16 plus 1, najavljenom za početak jula, također se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište.

Također, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unapređuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije zemlje.

O autoru

Srodni članci