Sindikat Aluminija traži sastanak s Vladom Federacije BiH

Sindikat Aluminija traži sastanak s Vladom Federacije BiH

Nezavisni sindikat zaposlenih Aluminija d.d. Mostar u svom saopštenju za medije traži hitan sastanak sa svojim najvećim vlasnikom Vladom Federacije BiH. Vladu smatra odgovornom za loše stanje u kojem se ovaj nekadašnji hercegovački gigant nalazi.

“Nakon sastanka predstavnika Sindikata zaposlenih u Aluminiju d.d. Mostar s članovima Uprave društva na kojem smo upoznati o lošoj situaciji vezano za poskupljenje električne energije i ostalih sirovina, uputili smo zahtjev Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerki Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću za sazivanje hitnog sastanka na kojem bi se razgovaralo o navedenim problemima”, poručuju iz Sindikata.

Kažu i kako je dio medija, prenoseći sadržaj pisma, objavio i kako sindikat staje u odbranu ranijih uprava koje su stvorile dugovanja koja se broje u stotinama miliona maraka.

“Ove i slične navode odbijamo, uz poruku da nismo podržavali i ne podržavamo uprave koje su stvorile navedena dugovanja i proizvele probleme društva. To u pismu upućenom Vladi FBiH nije naznačeno. Osuđujemo i jednostrane pogrešne zaključke. Za sva dugovanja i nagomilane probleme isključivim krivcima smatramo vlasnike Aluminija koji su dopustili da dođe do ovako delikatne situacije u samom društvu. Radnici su taoci loših upravljanja Aluminijem. U proteklom periodu niko nije odgovarao za naše probleme. Od vlasnika, stoga, zahtijevamo da neko konačno preuzme odgovornost za stanje koje je ugrozilo egzistenciju zaposlenih u Aluminiju, kao i onih koji su naslonjeni na rad našeg giganta“, stoji u saopštenju NSZ Aluminija d.d. Mostar.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci