Simensova digitalna revolucija povećala proizvodnju 13 puta

Simensova digitalna revolucija povećala proizvodnju 13 puta

Fabrike sa potpuno automatizovanim proizvodnim procesima, u kojima senzori međusobno “razgovaraju”, a najveći dio operacija obavljaju inteligentni roboti, nisu dio scene iz nekog naučno-fantastičnog filma već naša nova realnost koja ubrzano transformiše tradicionalne industrijske grane.

Kreator jedne od takvih fabrika je njemački industrijski konglomerat Simens, koji je u svojim prostorijama u Beču prezentovao prednosti “pametnih fabrika” grupi novinara iz više zemalja.

Simensova “pametna” fabrika elektronike u njemačkom gradiću Ambergu svetao je primjer 4.0 industrijske revolucije, koja podrazumjeva potpunu digitalizaciju svih procesa proizvodnje.

Zahvaljujući kontinuiranoj digitalizaciji i implementaciji Simensovog IoT (Internet stvari) operativnog sistema MindSphere, pomenuto postrojenje je uspjelo da u proteklih 30 godina proizvodnju uveća za 13 puta, a da posjeduje isti broj zaposlenih kao i 1989. godine – 1.300 radnika i da nije bilo proširenja njegovih kapaciteta.

Čak 75 odsto proizvodnih procesa u toj fabrici je danas automatizovano u poređenju sa 25 odsto iz 1990. godine, a nivo pogreške, prilikom izrade 1.200 različitih proizvoda, smanjen je na samo 12 grešaka u milion proizvoda.

Osim toga, došlo je do značajnog unapređenja efikasnosti i kvaliteta proizvoda.

“Digitalna transformacija industrijskog sektora je u punom zamajcu, a sa svojim portfoliom ”Digitalna fabrika”, Simens je ispunio tehničke preduslove za implementaciju 4.0 industrijske revolucije”, poručio je direktor Simensovog odeljenja za automatizaciju prerađivačke industrije Ekard Eberle na konferenciji za novinare.

Kao posljedica toga, kompanije bilo koje veličine mogu već sada da, kako kaže, počnu sa korišćenjem “digitalnih blizanaca” (virtuelnih uzoraka budućih proizvoda ili usluga) u cilju unapređenja svoje konkurentnosti na duži rok.

Digitalizacija farmaceutske industrije trenutno je u samom vrhu Simensove agende, odnosno razvoj personalizovanih lijekova, izrađenih na osnovu podataka o genetskom materijalu ili drugih biomarker informacija, što bi, kako poručuju iz Simensa, pomoglo otklanjanju grešaka u terapiji.

“Sve veći značaj personalizovanih lijekova pojačava tražnju unutar farmaceutske industrije za digitalnim tehnologijama”, naglašava Ekerle.

Ta njemačka kompanija je davno počela da se kreće ka automatizovanoj budućnosti, i da kroz umrežavanje digitalnih proizvodnih modela sa realnom proizvodnjom višestruko povećava produktivnost.

Digitalizacija u obradi podataka omogućava uočavanje grešaka prije nego što se one dese u realnom vremenu, kao i kreiranje novih načina optimizacije u procesima proizvodnje, poručuju iz te kompanije.

Simens AG više od 170 godina posluje širom svijeta, sa fokusom na oblasti elektrifikacije, automatizacije i digitalizacije.

U fiskalnoj 2017. godini, koja se završila 30. septembra 2017., prihodi Simensa iz redovnog poslovanja iznosili su ukupno 83 milijarde evra, a neto dobit 6,2 milijarde evra. Kompanija danas zapošljava 377.000 ljudi širom svijeta.

O autoru

Srodni članci