Šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle nestati

Šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle nestati

Za nekoliko godina iz naše svakodnevice nestat će stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti život, tvrdi Michael McQueen, Australac koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategijama.

McQueen je u svojoj posljednjoj knjizi “Kako se pripremiti na ono što dolazi” tvrdi da bi za samo 15 godina moglo nestati i do 47% profesija koje danas postoje.

Mnoge radnike će zamijeniti mašine, a McQueen savjetuje ljude da se fokusiraju na znanja koja nisu zamjenjiva strojevima, kako bi opstali u budućnosti.

Predviđa da će sljedećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

iTunes je prvi na redu, tvrdi McQueen. Australac tvrdi da će Apple svoj sistem downloadanja muzike ukinuti već sljedeće godine iako oni to odlučno demantiraju.

McQueen predviđa da će nestati i parkinzi. Budući da automobil koristimo samo 4% našeg vremena, drastično će se smanjiti upotreba vozila u budućnosti, tvrdi McQueen. I Elon Musk tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

Nestat će i kreditne kartice, kaže McQueen. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sistem plaćanja “Smile to pay” koji klijentima omogućuje da svoje račune plate kada se nasmiju.

Call centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi, također, mogli nestati. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zamijeniti računari.

Potreba za učenjem stranih jezika će, također, nestati, tvrdi McQueen. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sugovornik.

Nestat će i benzinske pumpe. McQueen smatra da će automobili na benzinski pogon potpuno nestati, a samim time i potreba za benzinskim pumpama, piše Index.hr.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci