Šesnaest kompanija iz BiH na Poslovnom forumu i B2B sastancima u Švicarskoj

Šesnaest kompanija iz BiH na Poslovnom forumu i B2B sastancima u Švicarskoj

I–platforma – Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine iz Berna, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Federacije BiH, projekat Dijaspora za Razvoj i SIPPO su organizirali Poslovni forum i B2B sastanke u Cirihu s ciljem unapređenja ekonomske saradnje i promocije izvoza Bosne i Hercegovine u oblasti ’housinga’ na tržištu Švicarske.

Na Poslovnom forumu, održanom 10. novembra 2017. godine, učesnicima skupa su se obratili Edin Dacić, član Upravnog odbora Asocijacije I-dijaspora, NJ.E. Anđelko Grahovac, ambasador BiH u Švicarskoj, Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Jelena Rodić iz Privredne komore RS i Franziska Eggimann iz SIPPO-a.

Nakon plenarnog dijela Foruma su upriličeni poslovni susreti privrednika na kojima su učestvovali predstavnici 16 bosanskohercegovačkih kompanija zainteresiranih za poslovanje na tržištu Švicarske.

Podsjećanja radi, izvoz Bosne i Hercegovine u Švicarsku u posljednjih pet godina bilježi prosječnu stopu rasta od oko 17 posto. Pokrivenost uvoza izvozom 2012. godine je bila svega sedam posto, a danas ona iznosi više od 30 posto.

U devet mjeseci 2017. godine izvoz BiH u Švicarsku je iznosio 117,84 mil KM i povećan je za 3,03% u odnosu na isti period 2016. godine, dok je uvoz iz Švicarske iznosio 348,76 mil KM i smanjen je za 0,37% u odnosu na isti period prethodne godine.

Komorabih.ba/A.Š.

O autoru

Srodni članci