Semir Osmanagić – put naučnika

Semir Osmanagić – put naučnika

Semir Osmanagić  je naučnik, antropolog, istraživač i biznismen koji je postao poznat široj javnosti od 2005. godine kada je otkrio piramidalni kompleks u Visokom. Deset godina nakon tog otkrića, istraživanja i otkopavanja koja se i dalje vrše pokazuju mnoga neobična otkrića, kao i upitnost starih teorija.

Osmanagić smatra da: “Otkriće bosanskih piramida potpuno mijenja naše viđenje prethistorije. Imamo dokaze da su davno prije kraja zadnjeg ledenog doba na tlu južne Europe postojale razvijenije civilizacije od naše koje su bile u stanju manipulirati golemim količinama materijala i energije“, prenosi portalsvijesti.com.

Mnogi osporavaju njegove teorije i rad, ali je pored toga dobio brojna priznanja naučnika i Ruske akademije prirodnih nauka u Moskvi, čiji je najmlađi akademik.

12

Semir Osmanagić rođen je u Bosni i Hercegovini, a trenutno živi i radi u Houstonu. U Sarajevu je završio osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Završio je Drugu gimnaziju, a nakon toga uporedo dva fakulteta; Fakultet političkih nauka, Odsjek Politologija i Ekonomski fakultet, smjer društvene ekonomije. Magistrirao je Međunarodnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a doktorsku disertaciju na temu “Civilizacija Maya“ – odbranio na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Završio je i dvije godine na Odsjeku sociologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Poslovnu karijeru započeo je sredinom 1980. u UNIS-u, korporaciji s 55.000 zaposlenih, gdje je radio na poziciji istraživača u UNIS-ovom Institutu za strateško planiranje. Godine 1999. osnovao je vlastite kompanije za uvoz i izvoz u Sarajevu (Meteorit) i u Splitu (Meteorit 2).

Nakon preseljenja u Sjedinjene Američke Države u Houston radio je za proizvodnu kompaniju “Houston Protectors, Inc.” kao generalni menadžer. Vlastitu kompaniju “Met Company, Inc.” osnovao je 1995. koja se bavi obradom i proizvodnjom metalnih dijelova za potrebe naftne, građevinske i ostalih industrija. Na funkciji je predsjednika kompanije Met Company, Inc. koja zapošljava više od 120 radnika i vlasnik je “Met Holding Group, LLC”. Bio je dugogodišnji član Odbora direktora neprofitne organizacije “Alliance for Multicultural Activities” u Houstonu.

Osnivač je neprofitne i nepolitičke Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koja rukovodi iskopavanjima te geološkim i arheološkim istraživanjima. Predaje na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini kao profesor antropologije, s posebnim osvrtom na prahistorijske megalitne fenomene na tlu BiH.

Od 25-30. augusta 2008. u Sarajevu je, uz učešće 55 vodećih stručnjaka iz Egipta, Kine, Poljske, Saudijske Arabije, Rusije, Velike Britanije, Hrvatske, Austrije, Italije, Crne Gore i BiH, održana Prva međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida čiji su zaključci u potpunosti podržali Osmanagićev rad na istraživanju. Predloženo je i osnivanje Centra za istraživanje piramida u BiH. Od 5. do 9. septembra 2011. održana je Druga međunarodna konferencija o Bosanskoj dolini piramida uz učešće 27 naučnika iz 11 zemalja koji su zaključili da je “Istraživanje bosanskih piramida globalno važan projekt” koji traži da se historijske knjige ponovo pišu“, stoji na zvaničnoj web stranici Semira Osmanagića.

Semir Osmanagić je autor i narator naučno-dokumentarnog serijala od 12 epizoda pod nazivom “Potraga za izgubljenim civilizacijama“ koji je snimljen u produkciji Federalne televizije BiH 2007. Serijal je rađen na osnovu Osmanagićeve knjige “Civilizacije prije početka zvanične historije“ (2005), a snimljen je na lokacijama u Peruu, Boliviji, na Uskršnjem otoku, Kostariki, Meksiku, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Malti, Egiptu, Jordanu i Libanu.

Od 2009. godine Osmanagić je član Društva arheologa Aleksandrije iz Egipta, osnovanog 1895. Autor je desetak knjiga o drevnim civilizacijama Maja, peruanskim, meksičkim te civilizacijama Pacifika, Afrike i drevne Evrope koje su objavljene u SAD-u, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj i BiH.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci