Sberbank proširuje tužbe protiv Agrokora

Sberbank proširuje tužbe protiv Agrokora

Izvanredna uprava Agrokora je predala Ministarstvu gospodarstva najnoviji mjesečni izvještaj o poslovanju Agrokora. Navode da se nakon odobrenog kredita situacija s likvidnošću popravlja, a broj kupaca raste i približava se nivoima od lani.

Kažu da se nastavlja raditi na optimizaciji troškova i restrukturiranju, da su kompanije iz segmenta prehrane normalizirale proizvodnju i poslovne procese te povećale zalihe što je bio velik problem. I kompanije iz segmenta poljoprivrede su poboljšale likvidnost i stabilnost kompanija, a što omogućava nabavku sirovine po povoljnijim cijenama i pozitivan utjecaj na jačanje profitabilnosti.

Nerevidirani podaci pokazuju da su prihodi u segmentu maloprodaje i veleprodaje (Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar i Velpro BiH) u šest mjeseci bili 7,3 milijardi kuna, no, kako revizija za prethodne godine nije gotova, ne mogu se podaci usporediti s lanjskim prihodima. Prihod Konzuma je bio 4,2 milijarde kuna, Tiska 973 miliona kuna, a Velpra 894 miliona kuna. U prehrani, tj. glavnim proizvodnim kompanijama (Jamnica, Ledo, Frikom, Sarajevski Kiseljak…) ti prihodi su bili gotovo četiri milijardi kuna, a u poljoprivredi (PIK Vinkovci, Belje, Vupik i Agrokor trgovina) 1,3 milijarde kuna. Jamnica je u šest mjeseci ostvarila prihod od 645 miliona kuna, Roto Dinamik 462 miliona, Ledo 488 miliona, Zvijezda 306 miliona, PIK Vrbovec 823 miliona kuna, Belje 597 miliona kuna, PIK Vinkovci 148 miliona, Vupik 134 miliona kuna…U maloprodaji i veleprodaji EBITDA, tj. dobit prije kamata, poreza i amortizacije je u minusu za 234 miliona kuna, pa je stoga i EBITDA marža negativna, -3,2 posto. U prehrani je EBITDA 521 milion, a u poljoprivredi 141 milion kuna. No izvanredna uprava napominje kako su rezultati maloprodaje sezonskog karaktera te su stoga i podložni nižoj profitabilnosti u prva dva kvartala te da se najbolji rezultati ostvaruju za vrijeme ljetnog turističkog perioda. Podsjećaju i kako je taj segment uz veleprodaju imao velik problem s likvidnošću prije donošenja zakona, što je za posljedicu imalo nemogućnost servisiranja obaveza i nabavke robe i usluga. No, sada se broj kupaca i prosječna vrijednost korpe, kažu, približavaju iznosima od prošlih godina. Napominju kako je u planu smanjenje broja Velpro centara, kako su u Jamnici rezultati prodaje u junu bili na historijsko visokim nivoima te su imali značajno povećanje EBITDA-e i EBITDA marže, da su se u Ledu fokusirali na sladoled koji ima rast prodaje, da je Zvijezda isporučila prvi kontejner majoneze i kečapa u Južnu Koreju te da od početka godine ima rast izvoza od četiri posto, da se Belje isto izdvaja po visokoj EBITDA marži.

Kažu da je i pokrenuto više parničnih i ovršnih postupaka protiv Agrokora i nekoliko ovisnih i povezanih društava, ali i da postoje saznanja da se pokreću i drugi postupci, ali relevantna pismena još nisu dostavljena tuženim Agrokorovim kompanijama. Primjera radi, u Sloveniji je Sberbank pokrenuo ovršni postupak protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji u pogledu Agrokorovih udjela u Mercatoru i poslovnog udjela u trgovačkom društvu Jamnica Mineralna Voda d.o.o. koje drži Jamnica d.d. Rješenje o ovrsi je doneseno 4. jula 2017. godine, a na isto je izvanredna uprava uložila prigovor što je i priznato u Sloveniji i ti su ovršni postupci su prekinuti po sili zakona. Kažu i da postoji saznanje da je Sberbank Ljubljana zatražio donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja navedenih poslovnih udjela.

Republika Slovenija i dvije pravne osobe Sberbanke podnijeli su žalbe/prigovore kojima se protive priznavanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji. Izvanredna uprava trenutno pribavlja pravne savjete u pogledu ovih prigovora, a rješenje o priznanju postupka doneseno 14. jula 2017. godine ostaje na snazi. Nadalje, slovenske i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule su ovršne postupke u Srbiji protiv Jamnice s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela d.o.o. i protiv Konzuma d.d. u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o. Izvanredna uprava poduzima potrebne korake u vezi sa ovim postupakom te je podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji. Izvanredna uprava je pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa (Chancery Division of the High Court of England and Wales) podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave. Sberbank je odgovorila na podneseni zahtjev te je ročište za saslušanje stranaka zakazano za 3. august 2017. godine odgođeno kako bi se razmijenili dodatni dokazi. Još uvijek traje postupak o privremenoj mjeri pred Trgovačkim sudom u Zagrebu koji je predložila Sberbank of Russia u pogledu modela novog finansiranja iz juna ove godine. Dok je Trgovački sud odbio zahtjev Sberbank of Russia, žalba je procesno pravno dopuštena te sud ponovo razmatra predmet. Ostali postupci tiču se drugih finansijskih obaveza prema više vjerovnika trećih strana koje proizlaze iz mjenica ili ugovora o kreditu. Postupci su pokrenuti pred sudovima u Crnoj Gori, a tri arbitražna postupka su pokrenuta u Londonu. Izvanredna uprava je zatražila pravni savjet u vezi sa svakim od navedenih postupaka te je u kontaktu s relevantnim vjerovnicima.

Podsjećaju da su u julu OPG-ovi, mali poduzetnici i dobavljači, njih oko 2100, bili prvi na listi isplati starih dugova, odnosno onih nastalih prije postavljanja izvanredne uprave. Privremeno vjerovničko vijeće do kraja augusta treba donijeti odluku o plaćanju dugovanja nastalih prije pokretanja postupka izvanredne uprave dobavljačima u grupi B. Podsjećaju i da je svim dobavljačima otvorena mogućnost za sudjelovanje u tranši dodatnog finansiranja u iznosu od 50 miliona eura, po tzv. roll up modelu, te da izjavu o namjeri sudjelovanja mogu dostaviti do 25. augusta.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci