Šarović: Vrijeme velikih otpuštanja radnika Agrokora je završeno

Šarović: Vrijeme velikih otpuštanja radnika Agrokora je završeno

Vrijeme velikih otpuštanja radnika Agrokora u Bosni i Hercegovini je završeno i uvjereni smo da se velike brojke otpuštanja završavaju likvidacijom Velproa, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sastanka s povjerenikom Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Antom Ramljakom i predstavnicima nadležnih državnih i entitetskih institucija, Agrokorovih kompanija u BiH, javlja Anadolija.

Istakao je da su juče napravili presjek stanja, te je konstatovao da se situacija u Agrokoru i njegovim kompanijama u BiH može smatrati stabilnom.

“Konstatovali smo da je stanje danas najbolje od našeg prvog susreta početkom aprila. Postoje i određene stvari koje nisu najsjajnije, koje možda možemo nazvati i lošim stvarima, ali postoji vidan napredak koji nam daju uvjerenje da stanje u Agrokoru i u njegovim kompanijama u BiH možemo nazvati stabilnim”, rekao je Šarović.

Istakao je da su u ime institucija BiH i Udruženja poslodavaca i komorskog sistema predstavnicima Agrokora postavili neka pitanja na koje su dobili odgovore, a tiče se radnika i dekapitalizacije Konzuma BiH od Sarajevskog kiseljaka i Leda.

“Željeli smo da vidimo gdje su Agrokorove kompanije u BiH u narednih nekoliko mjeseci. Što se tiče radne snage, govorili smo o konkretnim brojkama. Svi smo uvjerenja da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno i da se velike brojke završavaju likvidacijom Velpra. Dobili smo uvjerenja da su svi radnici Velproa na jedan o mogućih načina zbrinuti. Jedan dio je prešao u Konzum, drugi su dobili otpremnine, naša očekivanja su da velikih otpuštanja neće biti”, rekao je Šarović.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci