Šarović: Izvoz u Rumuniju u stalnom porastu

Šarović: Izvoz u Rumuniju u stalnom porastu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Rumunije u BiH Dana Konstantinesku konstatovali su jučer u Sarajevu da BiH i Rumunija imaju kontinuirano dobru vanjskotrgovinsku saradnju, te da je izvoz iz BiH u ovu zemlju u stalnom porastu.

“Izvoz u Rumuniju u 2017. godini je viši za približno 30% u odnosu na prošlu godinu”, istakao je na sastanku Šarović, dodajući da se rastuća tendencija izvoza nastavila i u ovoj godini, pa je u prvom kvartalu zabilježen porast od oko 40 posto.

Posebna pažnja na sastanku je posvećena jačanju investiranja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Konstantinesku je naglasila da Rumunija želi i dodatno ojačati saradnju sa BiH kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika.

Šaroviću je uručen poziv za učešće na panelu u okviru velikog Poslovnog foruma “Inicijative tri mora”, koji će sredinom septembra biti održan u Bukureštu s ciljem ekonomskog povezivanja zemalja EU i zapadnog Balkana/država Istočnog partnerstva EU.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci