Šarović i Wigemark – Staviti državni zatvor u funkciju

Šarović i Wigemark – Staviti državni zatvor u funkciju

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova Mirko Šarović, šef Delegacije EU u BiH, specijalni predstavnik EU za BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, razgovarali su danas o potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada državnog zatvora (Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH).

Sagovornici su se usaglasili da je neophodno poduzeti sve neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, da se ovaj novoizgrađeni, visokobezbjednosni objekat što prije stavi u funkciju.

Ministar Šarović je ovom prilikom predstavnicima Europske komisije iznio stavove o najavi mogućeg uvođenja kvota od Europske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU, naglasivši da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

Ministar je posebno potcrtao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh. ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5% i zapošljava 3.000 radnika. Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao ministar Šarović „ u cilju zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina, morati uzvratiti odgovarajućim mjerama“.

O autoru

Srodni članci