Šarović: BiH bi mogla do dvije milijarde eura kineskih investicija

Šarović: BiH bi mogla do dvije milijarde eura kineskih investicija

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, na stolu za razmatranje u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu 2 mlrd EUR kineskih investicija, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je kao konkretan primjer naveo projekat Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona eura, prenosi Faktor.

“Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt”, istakao je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona eura tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura. On predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

O autoru

Srodni članci