Sarajevski ćevapi među 500 najboljih jela na svijetu

Sarajevski ćevapi među 500 najboljih jela na svijetu

Lonely Planet je objavio novu knjigu u kojoj se fokusirao na kulinarske aspekte putovanja. Odabrali su 500 najboljih jela na svijetu koja jednostavno treba probati. Na listi se nalaze jela iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije, a najbolje su rangirani sarajevski ćevapi – na 159. mjestu.

Knjiga Ultimate Eats, objavljena pod pokroviteljstvom Lonely Planeta, donosi priču o pozadini i kontekstu svakog jela, kao i preporuke u kojim restoranima možete priuštiti ovu hranu.

Na prvom mjestu su rangirali pintxos, baskijsku verziju poznatih španskih tapasa.

Na drugom mjestu je kari laksa, pikantna juha s kokosovim mlijekom, koju prema autorima knjige treba probati u malezijskoj prijestonici Kuala Lumpuru. Na trećem mjestu je suši u Tokiju, na četvrom su teksaška dimljena goveđa prsa, na petom som tum, salata sa zelenom papajom, koju morate probati u Bangkoku. Top deset zaokružuju kopenhaški smørrebrød, otvoreni sendviči, rakovi u novozelandskom mjestašcu Kaikoura, tipično korejsko jelo bibimbap, kojeg treba jesti u Seulu, napolitanska pizza margarita i knedle dim sum koje trebate priuštiti u Hong Kongu.

Od jela iz bivše Jugoslavije na 159. mjestu su sarajevski ćevapi, Srbi su zastupljeni sa pljeskavicom (322. mjesto), koja je najbolja u Leskovcu, dok je iz Hrvatske uvršten crni rižoto od sipe (322. mjesto), koji se, prema autorima treba jesti u konobi Matejuška Split.

Makedonija je zastupljena sa pastrmajlijom koja je rangirana na 259. mjestu i burekom koji je navodno najbolji u Štipu.

O autoru

Srodni članci