Sarajevo Talks: Arapsko proljeće sedam godina poslije

Sarajevo Talks: Arapsko proljeće sedam godina poslije

U Sarajevu je počela konferencija “Arapsko proljeće sedam godina poslije”, koju organizuje Sarajevo Talks by Al Jazeera Balkans.

U panel-diskusiji, koja se održava u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, učestvuju svjetski stručnjaci za Bliski istok.

Ta regija je poprište mnogobrojnih sukoba i ratova u posljednjoj deceniji, a posebnu pažnju su privukli nemiri u arapskom svijetu poznatiji kao Arapsko proljeće.

Budući da u regiji, opterećenoj vlastitim problemima, ovoj temi nije posvećeno dovoljno pažnje, Al Jazeera Balkans organizuje konferenciju na kojoj svjetski i domaći stručnjaci analiziraju dešavanja i odgovaraju na pitanje šta se promijenilo sedam godina nakon Arapskog proljeća.

David Hearst, jedan od učesnika diskusije, rekao je u gostovanju na Al Jazeeri uoči konferencije da je proces koji je tada počeo još živ. Dodao je da je došlo do kontrarevolucije i da je Arapsko proljeće izbrisalo element straha ljudi od vlasti.

Kazao je da je odgovor monarha na proteste bio brutalan.

Osim Hearsta, na konferenciji govore Galip Dalay, direktor za istraživanja Shark Foruma, Kamal Alam, sigurnosni analitičar s RUSI instituta, Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, i Edhem Fočo, direktor Al Jazeera Media Networka.

Konferenciju možete pratiti uživo u programu Al Jazeere Balkans.

 

Aljazeera

 

O autoru

Srodni članci