Sarajevo: Na ovogodišnjem SFF-u 23 dokumentarna filma

Sarajevo: Na ovogodišnjem SFF-u 23 dokumentarna filma

Selektorica dokumentarnog takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala Rada Šešić odabir filmova za ovogodišnji program ocijenila je najinspirativnijim i najizazovnijim zadatkom s kojim se susrela u ulozi selektora.

Kaže da je regionalna dokumentarna ponuda bogata, raznolika i, u određenoj mjeri, izuzetno dobro producirana, pa čak i adekvatno finansirana.

To je prilična novina za naš region. Impresivno je da su mnogi od odabranih dokumentaraca snimani pet ili šest godina, a rad na jednom od njih trajao je čak tri desetljeća, istakla je.

Neki su bili izabrani i za ozbiljne evropske platforme i radionice za razvoj dokumentarnih projekata, prezentovani su na najprestižnijim mjestima na svijetu i prikupili su potrebna finansijska sredstva što nije uobičajeno za dokumentarnu produkciju u našem regionu.

Šešić kaže da sve to dokazuje da se stvaranju dokumentaraca u regionu počelo pristupati na ozbiljniji način i da je istrajni kreativni pristup radu talentovanih reditelja i producenata prepoznat i adekvatno vrednovan.

Gledateljima će na projekcijama biti prikazana 23 odabrana filma. Kao i svake godine, u selekciju su uvršteni i kratki filmovi, dužine od deset do 40 minuta.

Ponosni smo na tu tradiciju i želimo sačuvati kratkometražne dokumentarne filmove u našem programu u nadi da ćemo tako ohrabriti one koji još vjeruju da ih je potrebno snimati iako su gotovo sasvim odbačeni od velikih festivala i TV emitera, navela je Šešić.

U program je uvršteno i nekoliko debitantskih i dva studentska filma, koji će biti prikazani u istoj konkurenciji sa filmovima dobro poznatih i iskusnih autora. Svi oni su sa svojim zanimljivim, dobro istraženim pričama o veoma interesantnim osobama i pojavama uhvatili duh vremena, pri čemu je autorski osvrt na temu filma često veoma ličan, a filmski jezik dobro artikulisan.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci