Sarajevo: “Lajk za pametnu energiju”

Sarajevo: “Lajk za pametnu energiju”

“Lajk za pametnu energiju” naziv je edukativno-zabavnog događaja koji je održan jučer popodne na trgu ispred BBI centra u Sarajevu u okviru projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) “Zeleni ekonomski razvoj”.

Taj projekat energetske efikasnosti realizira se u BiH u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Cilj je manje trošenje javnih sredstava za potrošnju energije i vode i omogućavanje povoljnih uvjeta za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje “zelenih radnih mjesta“.

Tokom ”Lajka za pametnu energiju” ispred BBI centra posjetiocima su prezentirani načini za uštedu energije, prvenstveno struje, dok organizatori ističu da je za budući ekonomski i socijalni razvoj veoma značajno unaprijediti javnu svijest o odgovornijoj upotrebi energije.

Profesor Atom, zaštitno lice ovog projekta, dijelio je stručne savjete i edukativne brošure o zaštiti okoliša, uštedi novca i energetskoj održivosti.

Za najmlađe posjetitelje bilo je osigurano učešće u kvizu znanja o boljem trošenju energije, kao i osvajanje nagrada.

Fena/H.M.

O autoru

Srodni članci