Sanirana naslijeđena dugovanja za proizvodnje u poljoprivredi u FBiH

Sanirana naslijeđena dugovanja za proizvodnje u poljoprivredi u FBiH

Isplata novca poljoprivrednicima po osnovu naslijeđenih dugovanja za proizvodnje iz 2014. godine okončana je u utorak, 13. februara, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na početku mandata je zatekla oko 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima. Polovina tih dugovanja se odnosila na proizvodnju, a jučerašnjom isplatom od 7,4 miliona KM taj iznos je u cijelosti saniran.

Već na nekoj od narednih sjednica pred ministrima Federalne vlade naći će se program izmirenja obaveza iz ranijeg perioda do četvrtog kvartala 2017. godine, a za te namjene osigurana je posebna stavka u budžetu.

Tokom ove godine je planirano uspostaviti potpunu stabilizaciju plaćanja te ustanoviti fiksne rokove isplate – navedeno je u saopštenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz nadležnog ministarstva su pozvali poljoprivrednike da nastave koristiti farmer portal i novu web-stranicu Ministarstva putem kojih mogu dobiti sve potrebne informacije o ostvarivanju svojih prava, podnesenim zahtjevima, njihovoj obradi do same isplate poticajnih sredstava.

Cilj tih aktivnosti, naglašeno je u saopštenju, jeste podrška poljoprivrednicima i povećanje transparentnosti prilikom isplate javnih sredstava.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci