Samsung otvara najveću fabriku mobilnih telefona na svijetu

Samsung otvara najveću fabriku mobilnih telefona na svijetu

Južnokorejski elektronski div Samsung Electronics objavio je u ponedjeljak da će u Indiji otvoriti najveću fabriku mobilnih telefona u svijetu u sklopu širenja proizvodnje na tržištu s najvišom stopom rasta u svijetu.

Fabrika se nalazi na periferiji Nju Delhija, a danas će je svečano otvoriti indijski premijer Narendra Modi i južnokorejski predsjednik Mun Jae-in.

Vlada premijera Narendre Modija je uvela carine na uvoz ključnih komponenti pametnih telefona u okviru plana da Indiju pretvori u centar proizvodnje elektroničkih uređaja radi poticanja ekonomskog rasta i otvaranja desetak miliona novih radnih mjesta.

Novi pogon će zahvaljujući obimu proizvodnje značiti manje troškove za Samsung, što je važno u kontekstu sve skuplje proizvodnje u zemljama poput Kine, Južne Koreje i Vijetnama, tumače analitičari.

Ujedno će pomoći južnokorejskoj kompaniji da uspješnije konkuriše kompanijama poput kineskog Xiaomija, koji je ove godine postao najpopularniji brend pametnog telefona u Indiji po broju isporučenih uređaja.

Mobilni telefoni proizvedeni u Indiji bit će, također, namijenjeni izvozu, navodi Samsung u saopštenju.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci